Napredne raziskovalne metode: Kako napovedovati prihodnost?

Piše: Maja Dolinar

Verjetno vse družboslovne raziskovalce zanima, kaj se bo zgodilo, ko bo Velika Britanija zapustila Evropsko unijo, ali kdo bo zmagovalec naslednjih volitev v Sloveniji. S takšnimi in podobnimi primeri napovedovanja so se na delavnici Statističnega napovedovanja ukvarjali udeleženci pomladne šole Naprednih raziskovalnih metod, ki jo je organiziral Oddelek za politiko in mednarodne odnose Univerze na Oxfordu. Udeleženci delavnice so se ukvarjali z vprašanji napovedovanja prihodnjih rezultatov in z uspešnostjo tovrstnih modelov napovedovanja. Takšni modeli omogočajo raziskovalcem, da izvajajo verodostojne preizkuse teorij in da odgovorijo na radovedni javnosti vedno zanimivo vprašanje – Kaj se bo zgodilo? Namen delavnice je bil razumeti logiko napovedovanja s statističnimi modeli in razumeti praktične korake za gradnjo in vrednotenje tovrstnih modelov s pomočjo programa programa R.

Delavnica je bila sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu so udeleženci spoznavali ključne koncepte in predpostavke, ki so osnova za napovedovalne modele, v praktičnem delu pa so s pomočjo programa R uporabili pridobljeno znanje za analizo resničnih praktičnih primerov.

Za vse, ki bi želeli izvedeti več o statističnem napovedovanju, priporočamo, da si ogledate učbenik An introduction to statistical learning  (2013), še zlasti poglavji 2 in 5, ter si pomagate s številnimi primeri izdelave modelov napovedovanja, ki so podrobno razloženi v knjigi in pripadajočih materialih.

Pomladne šole se je udeležila tudi sodelavka ADP, ki vam je že predstavila, kako uporabiti prostorske podatke v družboslovni analizi in metodo sledenja procesu.

 

Vir:

Gareth J., D. Witten, T.Hastie & R. Tibshirani (2013). An introduction to statistical learning. Los Angeles, Seattle, Stanford: Springer.

 

Prejšnji članek

Podatki na temo migracij v Evropi

Naslednji članek

Raziskovalni dan Fakultete za družbene vede

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja