Delavnica »Train the Trainers on Research Data Management«

V organizaciji ADP je 12. in 13. aprila 2018 v Ljubljani potekala prva delavnica skupine za usposabljanje pri konzorciju CESSDA, ki je temeljila na spletnem učbeniku Expert tour guide on Data Management. Spletni učbenik pokriva celoten življenjski krog raziskovalnih podatkov, namenjen pa je raziskovalcem, ki želijo pridobiti znanje o odgovornem ravnanju z raziskovalnimi podatki. Tokratna delavnica je bila namenjena mentorjem (in tistim, ki bodo to šele postali), ki bodo na raziskovalce prenašali znanja, potrebna za kakovostno dolgotrajno arhiviranje in objavo pri CESSDA arhivih ali drugih uveljavljenih podatkovnih repozitorijih.

Foto: Sergeja Masten

Posebna dodana vrednost dvodnevne delavnice je bila udeležba strokovnjakov iz kar šestih arhivov družboslovnih podatkov, ki so z udeleženci delili ne le informacije iz učbenika, pač pa tudi svoje izkušnje z usposabljanj. Mednarodne delavnice so se udeležili zaposleni v arhivih iz konzorcija CESSDA, iz partnerskih organizacij, pa tudi knjižničarji ter drugi, ki izvajajo podporne storitve v raziskovalni skupnosti. Udeleženci so prišli iz naslednjih držav:  Avstrija, Češka, Danska, Hrvaška, Irska, Italija, Litva, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Romunija, Srbija in Švedska.

Udeleženci so se seznanili z naslednjim temami iz učbenika, ki sledijo korakom v življenjskem krogu podatkov:

  1. Načrtovanje (Ulf Jakobsson, SND in Ricarda Braukmann, DANS)
  2. Organizacija in dokumentiranje (Jindrich Krejčí in Johanna Chylikova, CSDA)
  3. Proces (Jindrich Krejčí in Johanna Chylikova, CSDA)
  4. Hramba (Sebastian Netscher, GESIS)
  5. Zaščita podatkov (Scott Summers, UKDS)
  6. Arhiviranje in objava podatkov (Sonja Bezjak in Irena Vipavc Brvar, ADP)

Delavnica je pokrila širok spekter vsebin, kljub temu pa so udeleženci pogrešali nekaj več praktičnih napotil glede tega, kako vsebine približati raziskovalcem.

Gradiva, povezana z delavnico, bodo dostopna na spletni strani ADP.

Foto: Anja Novak
Prejšnji članek

»Sem zagovornik odprte znanosti, nekateri me imenujejo za aktivista«

Naslednji članek

Učenje naprednih raziskovalnih metod na pomladni šoli na Oxfordu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja