Predstavitev knjige Societal Enlightenment in Turbulent Times

Naslovnica knjige Social Enlightenment in Turbulent Times (Vir: Naslovnica je del slike z naslovom Netherlandish Proverbs, avtor Pieter Bruegel)

V sredo, 24. januarja 2018, je na Dunaju, Avstrija, potekala predstavitev knjige Societal Enlightenment in Turbulent Times, ur. Brina Malnar in Karl H. Müller, ki je izšla pri Institut für Wissenschaft und Kunst, v zbirki Observing Social Sciences – Sozialwissenschaften beobachten.

Knjiga se osredotoča na mejnike in dosežke prof. dr. Nika Toša od njegovih začetkov na Inštitutu za Sociologijo pri Univerzi v Ljubljani v 60-ih letih 20. stoletja do danes. Poglavje z naslovom The Case of Slovenian Social Science Data Infrastructure – ADP sta prispevala Janez Štebe in Sonja Bezjak iz Arhiva družboslovnih podatkov.

Predstavitveni dogodek je svečano otvoril in povezoval dr. Karl H. Müller, podpredsednik Inštituta za znanost in umetnost na Dunaju in sourednik izdane publikacije. Dr. Müller se je z dr. Tošem prvič srečal pred mnogimi leti, njuno sodelovanje je do danes rezultiralo v številnih izdanih publikacijah in člankih, zlasti na temo političnih orientacij in metodoloških vidikov primerjalnega družboslovja.

Ob predstavitvi knjige je imel govor tudi dr. Karl Blecha, predsednik avstrijske Socialdemokratske stranke, ki je povzel zgodovino aktivnega sodelovanja z dr. Tošem in povezovanja držav, ko je Slovenija še bila del Jugoslavije, in tudi kasneje, ko je ta postala samostojna. Dr. Blecha je namreč med leti 1963 in 1975 vodil Inštitut za empirično raziskovanje na Dunaju, ki je pod njegovim vodstvom postal vodilni raziskovalni center v aplikativni sociologiji v nemško govorečih državah. Sam se je ukvarjal z modeli napovedovanja volilnih izidov in se kasneje aktivno vključil v politiko. Raziskovanje volitev je bila in je še ena od pomembnih vsebin, ki jih raziskuje tudi Center za raziskovanje javnega mnenja pri Fakulteti za družbene, katerega dolgoletni vodja je bil dr. Toš.

Dr. Niko Toš pa se je v zahvali ob izdani publikaciji spominjal svojih začetkov, kako so ga kot diplomanta prava navdušile sociološke teorije in družboslovno raziskovanje.

 

Predstavitev knjige (Foto: Irena Vipavc Brvar)

Knjiga je razdeljena na tri tematske sklope, ki jih označujejo naslednji naslovi:

  • Others on Social Research and Social Science Research Infrastructures. Slovenian and International Perspectives
  • Scientific Cultivations in Face of Turbulent Times
  • Achievements and Milestones of Niko Toš

Vabljeni k branju! Knjiga je dostopna tudi v knjižnici: https://plus.cobiss.si/opac7/bib/35421533

Prejšnji članek

Prevod tezavra ELSST v slovenščino

Naslednji članek

Medijska pismenost in predšolski otroci v Sloveniji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja