Praznovanje 20 let delovanja Arhiva družboslovnih podatkov

V petek, 8. 12. 2017, smo v Arhivu družboslovnih podatkov na Fakulteti za družbene vede obeležili 20 let delovanja.

Obletnico smo obeležili z okroglo mizo o izzivih kvalitativnega raziskovanja ter s proslavo.

Dogodka so se poleg raziskovalcev, pedagogov in študentov z različnih fakultet udeležili tudi predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Konzorcija evropskih arhivov družboslovnih podatkov (CESSDA ERIC) ter predstavniki arhivov družboslovnih podatkov s Češke, Švedske in Srbije.

Na okrogli mizi, ki jo je vodila dr. Sonja Bezjak, ADP, so razpravljavci posvetili izzivom, ki jih prinaša kvalitativno raziskovanje v družboslovju. Dr. Marta Verginella in dr. Ana Cergol Paradiž, Filozofska fakulteta Univerza v Ljubljani, sta predstavili zahteve financerja glede izpolnjevanja varstva osebnih podatkov v projektu »Povojni prehodi s perspektive spolov: primer severovzhodnega jadranskega območja« (ERC Advanced Grant 2016). Dr. Samo Uhan, Fakulteta za družbene vede, dr. Liljana Rihter, Fakulteta za socialno delo in dr. Irena Ograjenšek, Ekonomska fakulteta, Univerza v Ljubljani pa so v pogovoru osvetlili še druga vprašanja, kot npr. kako zagotoviti celovitost gradiva za razumevanje kvalitativnih podatkov, kako poskrbeti za ustrezen transkript in anonimizacijo raziskovalnih podatkov, ter kako kvalitativne podatke pripraviti, da bi jih bilo mogoče analizirati s programskimi orodji. Razpravljavci so bili enotni, da je potrebno pripraviti smernice in priporočila, ki bodo raziskovalcem že tekom zbiranja podatkov v pomoč pri zagotavljanju visoke kakovosti, kar je še posebej pomembno za potrebe dolgotrajne hrambe podatkov v ADP.

Dopoldne so se na delovnem srečanju sestali tudi prof. dr. Monika Kalin Golob, dekanja FDV, izr. prof. dr. Iztok Prezelj, prodekan za raziskovalno dejavnost na FDV, prof. dr. József Györkös, direktor agencije ARRS, dr. Albin Kralj, direktorat za znanost, MIZŠ in predstavnik Slovenije v Generalni skupščini CESSDA ERIC, Ron Dekker, direktor CESSDA ERIC, Ivana Ilijašić Veršić, pomočnica direktorja CESSDA ERIC in mag. Irena Vipavc Brvar, vodja področja v ADP. Osrednja tema pogovora je status ADP v slovenskem raziskovalnem prostoru ter sodelovanje v evropski raziskovalni infrastrukturi CESSDA ERIC. Udeleženci so poudarili pomen dobre razvitosti nacionalne infrastrukture v raziskovalni sferi za odprto znanost.

V slovesnem delu so vabljeni govorci  naredili pregled prehojene poti in smeri razvoja ADP kot naprednega nacionalnega repozitorija za družboslovje, ki je vpet v evropsko podatkovno infrastrukturo CESSDA ERIC.

Več o dogodku preberite na spletni strani Fakultete za družbene vede: https://www.fdv.uni-lj.si/obvestila-in-informacije/novice-in-obvestila/praznovanje-20-let-delovanja-arhiva-druzboslovnih-podatkov

Foto: Primož Hrvacki
Foto: Primož Hrvacki
Foto: Primož Hrvacki
Prejšnji članek

Odprto, če je mogoče. Zaščiteno, če je potrebno. Raziskovalni podatki iz DANS

Naslednji članek

Delovna skupina oddala pripombe k osnutku ZRRD

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja