Priporočila univerzam glede odprtega dostopa

Pri The European University Association (EUA) so junija 2017 izdali dokument z naslovom Towards Full Open Access in 2020, Aims and recommendations for university leaders and National Rectors’ Conferences. V dokumentu so zbrana priporočila glede prehoda univerz k odprtemu dostopu, ki naj bi ga le-te uresničile do leta 2020.

Posebno poglavje so namenili Ravnanju z raziskovalnimi podatki, v katerem spodbujajo ustanove, naj okrepijo to področje, saj financerji vse pogosteje zahtevajo Načrte ravnanja z raziskovalnimi podatki. Sklicujoč se na raziskavo “OA EUA Survey 2016/17” ocenjujejo, da je do sedaj le 25 % univerz oblikovalo politike glede ravnanja z raziskovalnimi podatki.

Ustanovam priporočajo, da:

  • oblikujejo institucionalno politiko z jasnimi smernicami glede ravnanja z raziskovalnimi podatki, pri čemer naj upoštevajo t.i. FAIR načela;
  • javnosti zagotovijo vsaj dostop do metapodatkov, kadar obstajajo upravičeni razlogi, da podatki ne morejo biti dostopni;
  • razvijejo zmogljivosti na področju ravnanja z raziskovalnimi podatki;
  • zagotovijo pravno svetovanje, usposabljanje in spodbude za raziskovalce, ki bodo predali svoje podatke.

EUA ima svoje članice v 47 evropskih državah, med njimi so tudi Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru, Univerza v Novi Gorici in Univerza na Primorskem ter Rektorska konferenca Republike Slovenije.

Za več glej: Towards Full Open Access in 2020, Aims and recommendations for university leaders and National Rectors’ Conferences.

Prejšnji članek

Ugotavljanje potreb starejših na območju Mestne občine Ljubljana

Naslednji članek

Raziskave o izobraževanju in študiju s Finske in Slovenije

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja