Delavnica za novinarje o uporabi IT za raziskovanje baz podatkov

Ana Slavec novinarjem predstavlja napredne funkcije Excela (foto: Transparency.si)

Transparency International Slovenije je konec maja 2017 organiziral delavnico za novinarje o uporabi IT za raziskovanje baz podatkov. V prvem delu je dr. Matej Kovačič (IJS) predstavil odprtokodno orodje PostgreSQL, s katerim lahko učinkovito obdelujemo večje baze podatkov, ki jih z drugimi orodji ne moremo obdelati.

V drugem delu sem dr. Ana Slavec (ADP) najprej predstavila podatkovne zbirke ADP, pogoje dostopa do podatkov in možnosti analize podatkov v Nesstar, večji del delavnice pa sem posvetila predstavitvi izbranih funkcij Excela, ki bi jih moral poznati vsakdo, ki dela s podatki (prosojnice). Več o funckionalnosti Excela lahko preberete v objavi 9 zmožnosti Excela, ki jih morate poznati, če delate s podatki.

Novinarjem se je zdel koristen predvsem del o Excelu, medtem ko za podatkovne baze ADP niso pokazali pretiranega zanimanja. Izrazili so celo nekaj kritik glede uporabniške izkušnje, predvsem v povezavi z orodjem Nesstar.

V ADP si sicer prizadevamo, da bi podatke približali čim širši javnosti in tako spodbudili prenos znanja iz raziskovalne skupnosti v družbo. V ta namen nekajkrat letno pripravljamo delavnice za uporabnike, na voljo pa smo tudi za individualno svetovanje. Za ustrezno rabo raziskovalnih podatkov pa je seveda potrebno predhodno statistično in analitično znanje.

Prejšnji članek

CESSDA SaW: Pripomoček za oceno stroškov in koristi

Naslednji članek

9 zmožnosti Excela, ki jih morate poznati, če delate s podatki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja