Ustvarjanje in uporaba jezikovnih virov z družbenih omrežij

18. in 19. maja 2017 je v Kaunasu (Litva) v okviru projekta CLARIN-PLUS potekala delavnica Creation and Use of Social Media Resources, ki se je je udeležilo okrog 30 raziskovalcev z različnih področij in držav, ki so članice konzorcija CLARIN. Iz Slovenije smo se je udeležili Darja Fišer (Filozofska fakulteta UL), ki je v konzorciju direktorica skupine User involvment, Nikola Ljubešić (Inštitut Jožef Stefan) in Ana Slavec (ADP).

CLARIN je evropska raziskovalna infrastruktura, katere cilj je raziskovalcem na področju humanistike in družboslovja zagotavljati jezikovne vire, tehnologije in strokovno znanje, kar uresničuje z gradnjo in delovanjem poenotene računalniške platforme.

Na delavnici (Vir: FB stran CLARIN ERIC)

V okviru CLARIN-PLUS projekta, ki je namenjen krepitvi, širitvi in diseminaciji CLARIN infrastrukture, je bil med drugim organiziran niz štirih delavnic za specifične raziskovalne skupnosti. Zadnja izmed njih je Creation and Use of Social Media Resources, namenjena raziskovalcem z različnih področij, ki jih zanima empirično raziskovanje jezika in družbenih pojavov v računalniško-posredovanem komuniciranju. Cilj delavnice je bil pokazati zmožnosti podatkovnih virov z družbenih medijev in orodij za obdelavo naravnega jezika, spodbujanje možnosti interdisciplinarnega sodelovanja ter razprava o različnih vidikih zbiranja in obdelave tovrstnih podatkov.

Na dogodku sem izvedla kratko predstavitev na temo pravnih in etičnih izzivov povezanih z uporabo podatkov z družbenih medijev in podobnih podatkov (Legal and Ethical Challenges Related to the Use of Social Media Data and Related Data), kar je tudi tema, s katero se v ADP ukvarjamo v okviru 6. delovne skupine projekta SERISS. Med večjimi izzivi je prav gotovo tudi hramba teh podatkov ter njihova diseminacija, kar je pomembno z vidika transparentnosti in ponovljivosti raziskovanja. Pri tem bo ena izmed študij primera korpus spletne slovenščine, ki nastaja v okviru projekta JANES in bo del podatkovne infrastukture CLARIN.SI.

Skupinska slika udeležencev delavnice (Vir: Clarin.eu)

V okviru delavnice je potekalo še 13 kratkih predstavitev, pet vabljenih predavanj, demonstracija odprtokodnega orodja za analizo družbenih medijev GATE toolkit in tutorial na temo pridobivanja, obdelave in vizualizacije podatkov s Twitterja s pomočjo orodja TweetCat, ki ga je vodil Nikola Ljubešić (IJS). Na delavnici sem dobila vpogled v to, kako raziskovalci z različnih področij, ki jih zanima analiza družbenih medijev, pridobivajo podatke za svoje delo ter s kakšnimi izzivi se s tem soočajo, kar nam bo koristilo pri pisanju poročila SERISS projekta.

Vse prosojnice predstavitev in video posnetki predavanj bodo v kratkem objavljeni tudi na spletni strani CLARIN.  Pri CLARIN si zelo prizadevajo za širjenje znanja in uporabnikov in med cilji delavnice je bilo tudi najti inštitut, ki bi lahko postal center odličnosti za izmenjavo strokovnega znanja infrastrukture. Poleg tega imamo raziskovalci iz CLARIN držav možnost prijaviti se za mobilnostne štipendije za kratke obiske v kateri izmed drugih sodelujočih držav.

Prejšnji članek

Vzorčenje, uteževanje in ocenjevanje v anketni metodologiji

Naslednji članek

Podpora visokošolskih knjižnic odprti znanosti v Evropskem raziskovalnem prostoru

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja