Marčevsko srečanje uporabnikov odprtih podatkov

9. marca 2017 je v Kreativnem centru Poligon v Ljubljani potekalo prvo letošnje srečanje “Open data”, ki je namenjeno vsem, ki podatke pridobivajo, čistijo, obdelujejo, analizirajo, vizualizirajo, ali pa jih to področje kako drugače zanima. V imenu ADP sem se ga udeležila dr. Ana Slavec. Udeleženci smo poslušali tri predstavitve na teme povezane z odprtimi podatki.

Anže Novak
Anže Novak o vlogi IP

Anže Novak: Ponovna uporaba informacij javnega značaja

Anže Novak z urada informacijskega pooblaščenca je predstavil vlogo IP v postopku pridobivanja odprtih podatkov javnega sektorja. Veliko podatkov, ki jih javni sektor pridobiva in ustvarja pri opravljanju svojega rednega dela, ima potencial za ponovno uporabo in ustvarjanje dodane vrednosti, kjer ima možnost za sodelovanje pri analizi in predelavi – ter s tem možnost za zaslužek – tudi zasebni sektor. Področje ponovne uporabe predstavlja le manjši del aktivnosti IP. Ureja ga Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ), kot to zahteva Evropska unija z direktivo  2003/98/EC spremenjeno z Direktivo 2013/37EU, ki je  prinesla številne spremembe v smeri večje in bolj kakovostne dostopnosti informacij za uporabnike. Z novelo ZDIJZ-E se je krog zavezancev za ponovno uporabo razširil tudi na muzeje, knjižnice in arhive, vendar le za gradivo, na katerem nobena oseba ni imetnik pravic intelektualne lastnine. Poleg tega novela spreminja pravila za zaračunavanje ponovne uporabe, in sicer tako, da organi smejo zaračunati le mejne stroške. Po novem morajo institucije javnega sektorja svoje podatke tudi objavljati na portalu odprtih podatkov Slovenije (OPSI).

Pedro Kostelec
Pedro Kostelec o analizi karate klubov

Pedro Kostelec: Ali je karate klubov že preveč?

Kot drugi je nastopil Pedro Kostelec, inženir računalništva, ki se je po magisteriju na Imperical College London vrnil v Slovenijo in dobil idejo za Klubi.si, brskalnik športnih klubov in aktivnosti v Sloveniji. Klubi so prikazani na zemljevidu, uporabniki pa lahko poiščejo nove klube in jih dodajajo.

Sam se je osredotočil predvsem na karate klube, za katere je zbral podatke, jih analiziral in vizualiziral ter na tej podlagi skušal oceniti potencialni trg za nove karate klube. Povzetek analize je objavil v obliki dveh blog zapisov na platformi Medium:

Lenart J. Kučić
Lenart J Kučić o podatkovnem novinarstvu

Lenart J. Kučič: Kaj je podatkovno novinarstvo – prvi dve stoletji novega trenda

Tretji govorec je bil Lenart J Kučić, novinar Dela, ki je predstavil zgodovino podatkovnega novinarstva, od začetkov v času krimske vojne sredi 19. stoletja do danes.  Med drugim je kot primer omenil Orwellovo delo Pot v Wigan, ki je bolj kot roman, sociološka študija življenja rudarskih delavcev in dokumentacija njihovega izkoriščanja. Za podobne analize imamo danes še precej možnosti, a jih novinarji premalo izkoriščajo. Poudaril je, da se nekateri pojavi, ki jih smatramo za nove in jim mediji v zadnjih letih namenjajo veliko pozornosti, niso tako novi, kot se nam zdijo in imajo daljšo zgodovino, kot si mislimo (npr. fenomen žvižgaštva). Izpostavil je tudi osebno izkušnjo, da ga razni vedno pogosteje kontaktirajo za komentar glede dogodkov povezanih z zasebnostjo v informacijski družbi, ki so še pred leti zanimale le redke novinarje.

Naslednje srečanje uporabnikov odprtih podatkov bo v začetku junija 2017.

Prejšnji članek

Neenaki pogoji znanstvenega dela v Sloveniji

Naslednji članek

Politična participacija mladostnikov v Sloveniji  

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja