Nacionalna referenčna točka za odprti dostop do znanstvenih informacij

Na podlagi dokumenta Commission Recommendation of 17. 7. 2012 on access to and preservation of scientific information je leta 2013 Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport imenovalo Nacionalno referenčno točko na področju odprtega dostopa, katere glavna naloga je koordinacija vzpostavitve okolja odprtega dostopa do znanstvenih informacij v Republiki Sloveniji in poročanje o tem Evropski komisiji. V priporočilih Komisije je opisana pričakovana zasnova nacionalnega okolja odprtega dostopa do rezultatov javno financiranih raziskav držav članic EU in enoten pristop glede odprtosti rezultatov javno financiranih raziskav v Evropskem raziskovalnem prostoru zato morajo biti določila/politike odprtega dostopa v Obzorju 2020 in v nacionalnem financiranju v državah članicah EU usklajena.

S tem namenom je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v letu 2014 imenovalo Delovno skupino za pripravo akcijskega načrta za vzpostavitev odprtega dostopa do znanstvenih informacij iz javno financiranih raziskav v Sloveniji, ki jo poleg imenovane Nacionalne referenčne točke na področju odprtega dostopa sestavljajo tudi predstavniki Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Rektorske konference Republike Slovenije, Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije, Informacijskega sistema o raziskovalni dejavnosti v Sloveniji (SICRIS), Akademske in raziskovalne mreže Slovenije (ARNES) ter strokovnjaki s področja odprtega dostopa in deluje pod okriljem Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. V prvem letu svojega delovanja je Delovna skupina pripravila dokument Strategija odprtega dostopa v Sloveniji 2015-2020: načela in določila glede odprtega dostopa do znanstvenih objav ter raziskovalnih podatkov v Sloveniji v obdobju 2015-2020, ki ga je 3.9.2015 potrdila Vlada RS.

S sprejeto Nacionalno strategijo se delo Delovne skupine ni zaključilo. Z namenom čimprejšnjega izvajanja določil Nacionalne strategije, člani Delovne skupine trenutno pripravljajo akcijski načrt, ki bo zajemal predvidene ukrepe, nosilce in časovne roke za izvedbo posameznih ukrepov.

Pripravila: Petra Tramte, Nacionalna referenčna točka za odprti dostop do znanstvenih informacij

Prejšnji članek

Anketa o uporabniški izkušnji v ADP

Naslednji članek

CESSDA: prvo srečanje skupine za komuniciranje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja