Poletni tečaj: Research Data Management, Access and Use of Secondary Data

V Arhivu družboslovnih podatkov izvajamo različne aktivnosti (delavnice, predavanja, vodiče, brošure …), s katerimi raziskovalce s področja družboslovja in humanistike usposabljamo za delo z raziskovalnimi podatki. Vse s ciljem, da bi raziskovalci že tekom načrtovanja in ustvarjanja raziskovalnih podatkov ustrezno poskrbeli za prihodnjo dolgotrajno hrambo podatkov in zagotovili možnosti za nadaljnjo sekundarno rabo podatkov sebi, raziskovalnim kolegom in širši javnosti.

Raziskovalce in doktorske študente, ki bi se želeli temeljiteje seznaniti s tematiko, vabimo, da se udeležijo poletnega tečaja z naslovom Research Data Management, Access and Use of Secondary Data, ki ga bomo izvedli v sklopu Ljubljana Methods School, in sicer od 27. junija do 1. julija 2016.

V okviru 5 dnevnega izobraževanja se bodo slušatelji seznanili z različnimi vsebinami vezanimi na ravnanje z raziskovalnimi podatki, kakor tudi z vprašanji digitalne hrambe. Med vsebinami naj izpostavimo naslednje:

1) Ravnanje z raziskovalnimi podatki (Uvod v politike: mednarodni pogled, financerji, podatkovne storitve in razpoložljiva infrastruktura / Načrtovanje ravnanja s podatki: prednosti načrtovanja, zahteve financerjev, izbira repozitorija, kriteriji za predajo / Uvod v orodja za načrtovanje ravnanja s podatki / Oblikovanje Načrta za ravnanje s podatki),

2) Pravna in etična vprašanja (Uvod: Odprti dostop do podatkov povezanih z ljudmi / Pravni in etični vidiki / Soglasje, anonimizacija, dostop / Oblikovanje soglasja za sodelovanje / Anonimizacija podatkov),

3) Priprava podatkov in dokumentacije za digitalno hrambo, 4) Dostop in uporaba sekundarnih podatkov.
Študentje bodo z aktivno udeležbo na posameznih tečajih lahko pridobili 5 ali 10 kreditnih točk. Zaradi mednarodne naravnanosti poletne šole bodo vsa izobraževanja potekala v angleškem jeziku.

Prosimo, prijavite se do 13. maja 2016.

Več informacij.

Prejšnji članek

Ljubljana Methods School, 27. junij – 6. julij 2016

Naslednji članek

Anketa o uporabniški izkušnji v ADP

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja