Sestanek projekta CESSDA SaW WP3 v Ljubljani

Arhiv družboslovnih podatkov je kot član organizacije CESSDA partner v evropskem projektu, naslovljenem »Strengthening and widening the European infrastructure for social science data archives« ali na kratko CESSDA SaW. Projekt, katerega cilj je okrepiti mrežo arhivov družboslovnih podatkov, vanj vključiti vse evropske države in zagotoviti vzdržnost njihovih podatkov, financira Okvirni program za raziskovanje in inovacije Obzorje 2020.

Vanj je poleg organizacije CESSDA in njenih članic vključenih še 9 partnerjev iz različnih evropskih držav. Številno in mednarodno partnerstvo zahteva intenzivno komunikacijo in usklajevanje dela petih delovnih paketov.

Utrinek s sestanka, T3.2 (Foto: Urban Resnik)
Utrinek s sestanka, T3.2 (Foto: Urban Resnik)

25. in 26. januarja 2016 je ADP gostil prvo srečanje delovnih skupin »WP3 – Strengthening and widening through planning and engagement«, ki jo vodi Vigdis Kvalheim iz norveškega arhiva NSD.

Glavni cilj WP3 je pripraviti oceno arhivov družboslovnih podatkov in storitev v članicah EEA, opredeliti vrzeli in pomanjkljivosti obstoječih storitev ter pripraviti razvojne načrte za države, ki bodo pomagali premostiti obstoječe in morebitne bodoče ovire. V sklopu delovnega paketa bo oblikovan razvojni model, ki bo določil minimalne zahteve za ustanovitev in delovanje storitev, ki jih za družboslovje izvaja CESSDA.

Sestanek je bil priložnost za srečanje članov WP3 in vodij njihovih delovnih skupin:

  • Task 3.1 Production of a development model as a heuristic tool for describing the status of data archive services in the social sciences at the national level
  • Task 3.2 Audit of current state of the art of data archive services in each ERA country
  • Task 3.3 National planning for data archive services in the ERA
  • Task 3.4 Widening data perimeter

Na dvodnevnem sestanku so bile usklajene delovne naloge in določene časovnice za izvedbo posameznih izročkov. ADP je aktivno vključen v T3.2, ki jo vodi, in T3.4.

Prejšnji članek

Repozitorij jezikovnih podatkov CLARIN.SI

Naslednji članek

ADP v projektu CESSDA Metadata Management

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja