Delavnica o ravnanju z raziskovalnimi podatki in odprtem dostopu

V Arhivu družboslovnih podatkov (ADP) si prizadevamo, da bi v raziskovalni skupnosti širili vedenje o odprtem dostopu do raziskovalnih podatkov. V ta namen smo 12. januarja 2016 na FDV organizirali delavnico z naslovom Ravnanje z raziskovalnimi podatki in odprti dostop.

Dogodka se je udeležilo 24 raziskovalcev in študentov iz Fakultete za družbene vede, Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, Fakultete za uporabne družbene študije, Fakultete za informacijske študije v Novem mestu, Vegove gimnazije Ljubljana, Onkološkega inštituta Ljubljana, Vrhovnega državnega tožilstva RS, Univerze na Primorskem, Ekonomske fakultete UL, Inštituta za novejšo zgodovino, Znanstveno-raziskovalnega središča, Fakultete za socialno delo, UL, Visoke šole za upravljanje in poslovanje Novo mesto, Filozofske fakultete, UL in Fakultete za zdravstvene vede Novo mesto.

Utrinek z delavnice (foto: Primož Hrvacki).
Utrinek z delavnice (foto: Primož Hrvacki).

Udeleženci so se podrobneje seznanili z idejo odprtega dostopa in odprtih podatkov, s konceptom Načrta ravnanja z raziskovalnimi podatki ter s poslanstvom podatkovnih središč, kot so Arhiv družboslovnih podatkov, Sistory.si in Clarin.si.

Drug del delavnice je temeljil na dobrih praksah ravnanja z raziskovalnimi podatki in pripadajočo dokumentacijo, s ciljem, da bomo le-te kakovostno pripravili za dolgotrajno hrambo in dostop oz. deljenje v raziskovalni skupnosti. Prav tako smo udeležence seznanili s postopki predaje raziskovalnih podatkov v ADP.

Ob koncu delavnice so udeleženci po pripravljeni predlogi skušali pripraviti Načrt ravnanja z raziskovalnimi podatki.

Raziskovalci in študentje z različnih organizacij in področij so zastavljali številna vprašanja in tako prispevali k živahni razpravi. Zlasti glede deljenja podatkov še zmeraj obstaja veliko strahov in dilem, ki potrjujejo potrebo po izmenjavi mnenj in vedenju o dobrih praksah.

Delavnico sta vodili dr. Sonja Bezjak in Irena Vipavc Brvar, univ. dipl. soc. iz Arhiva družboslovnih podatkov.

Gradivo z delavnice in je dostopno na spletni strani.

Prejšnji članek

Decembrska delavnica o uporabi raziskovalnih podatkov za potrebe sekundarne analize

Naslednji članek

Repozitorij jezikovnih podatkov CLARIN.SI

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja