Domov » blog

Research Data Management na Applied Statistics 2015 v Ribnem

7 October 2015 Brez komentarjev Tagi: , irenavb

Med 20 in 23. septembrom 2015 je v Ribnem pri Bledu potekala 12. mednarodna konferenca Applied Statistics. Predstavljeni prispevki so pokrivali široko področje statistike, od statističnih modelov, merjenje in simulacij, do biostatistike in bioinformatike. Seveda pa tudi analizo omrežij in ekonometrijo.

IMG_6562

Utrinek s konference. Foto: Vladimir Batagelj

Tudi letos so se dogodka udeležili trije priznani strokovnjaki, in sicer Elja Arjas (Univerza Helsinki) s prispevkom Dynamic treatment regimes as a prediction problem, Ernst C. Witt (Univerza Groningen) z Networks: Between measures and data in Steve Borgatti (Univerza Kentucky) z A few notes on centrality and flow.

Konference se je udeležilo več kot 100 udeležencev iz 20 različnih držav, od tega je bila okoli tretjina slovenskih gostov. Med njimi tudi sodelavci ADP.

Sodelavci ADP smo vodili delavnico Research Data Management Planning: problems and solutions., ki se je odvila v nedeljo, 20. septembra 2015. Delavnice se je udeležilo 10 raziskovalcev iz različnih držav, ki so z zanimanjem spremljali novosti na področju odprtega dostopa . Podrobneje so se seznanili s celotnim procesom načrtovanja ravnanja s podatki (oz. data management planning), ki obsega faze: zbiranje podatkov, dokumentiranja in metapodatkov, etične in pravne vidike, hrambo in varnostne kopije, izbor in arhiviranje ter dostop do podatkov oz. drugo rabo.

Tovrstne delavnice za ADP predstavljajo dodaten izziv, saj se jih poleg družboslovcev udeležijo tudi raziskovalci z drugih področij, ki se soočajo s svojevrstnimi težavami. Tokrat so slušatelji med drugim poročali o problemih vezanih na farmacevtsko industrijo, zlasti glede ugotavljanja lastništva in odprtega dostopa. Za razliko od družboslovcev so drugi raziskovalci seznanjeni z mednarodnimi repozitoriji in imajo z njimi tudi že izkušnje. Dodatno je bilo izpostavljeno, da prihaja do nejasnosti in zapletov pri drugi rabi podatkov. Zlasti so bili izpostavljeni mednarodni podatki uradnih statistik, saj do njih lahko dodatno dostopajo samo registrirani raziskovalci in ne vsakdo, ki bi želel ponoviti analizo objavljeno v članku. Slušatelji so z zanimanjem sprejeli priročnik: Priprava raziskovalnih podatkov za odprti dostop, ki smo ga v ADP izdali v začetku leta 2015.

Na konferenci je s prispevkom “ADP o zaščiti podatkov na mednarodni konferenci Applied Statistics 2015” sodeloval tudi Sebastian Kočar iz ADP.

Komentiraj!

Dodajte svoj komentar ali uporabite trackback iz svoje strani. Lahko se tudi naročite na komentarje preko RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Lahko uporabite:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>