Strokovno srečanje konzorcijev CTK in odprti dostop

V četrtek, 1. oktobra 2015, je v prostorih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport potekalo strokovno srečanje z naslovom »Odprti dostop in licenciranje v visokošolskih in specialnih knjižnicah. Načela in vidiki dobrih praks«.

Pozdravnemu nagovoru dr. Tomaža Boha z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so sledila uvodna predavanja predstavnikov CTK, UKM in NUK. Miro Pušnik, Alenka Kavčič – Čolić, Dunja Legat so predstavili okolje slovenske raziskovalne infrastrukture in prizadevanja za uresničevanje odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov. Nekaj pozornosti so namenili tudi še premalo poznanemu »Nacionalnemu portalu odprte znanosti«.

Iz predstavitve dr. Paula Ayrisa.
Iz predstavitve dr. Paula Ayrisa.

Poleg številnih predstavitev založnikov znanstvenih revij velja posebej izpostaviti predavanje dr. Paula Ayrisa, direktorja univerzitetne knjižnice University College of London, z naslovom »Research Data Management and the forthcoming EU-funded LEARN project«.
Dogodka so se večinoma udeležili knjižničarji, ki so se ob poplavi informacij vezanih na odprti dostop do publikacij, tako seznanili tudi z nekaterimi aktivnostmi vezanimi na odprti dostop do raziskovalnih podatkov. Na kratko so se slušatelji seznanili tudi z EU projektom LEARN, ki ga koordinira University College London.

LEARN: »will deliver a model research Research Data Management (RDM) policy, a Toolkit to support implementation, and an Executive Briefing in five core languages so as to ensure wide outreach.«

Predstavitve so na voljo na spletni strani dogodka. Video posnetek je na voljo na spletni strani Arnes.

Tako domači kot tuji predavatelji so kot primer dobre prakse ravnanja držav k približevanju odprtemu dostopu večkrat omenili pravkar sprejeto »Nacionalno strategijo odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji 2015-2020«.

Več informacij o dogodku je dostopno tukaj.

Prejšnji članek

Research Data Management na Applied Statistics 2015 v Ribnem

Naslednji članek

Izziv vključevanja mikropodatkov v izobraževanje na konferenci Soočanje z demografskimi izzivi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja