ADP o zaščiti podatkov na mednarodni konferenci Applied Statistics 2015

Letošnja mednarodna konference Applied Statistics 2015 se je kot vsako leto odvila v Ribnem, manjši vasici v bližini Bleda. Dogodek je potekal od 20. do 23. septembra, pri čemer je bil razdeljen v številne zanimive sekcije, kot so statistično modeliranje, statistične aplikacije, biostatistika in bioinformatika, analiza omrežij, ekonometrija in družboslovna metodologija. Na letošnji konferenci je aktivno sodeloval tudi Arhiv družboslovnih podatkov. V sekciji statistične aplikacije smo predstavili rezultate komparativne analize z naslovom High-quality low-risk Public Use Files: an empirical evaluation of open-source anonymblog Applied Statistics 2015ization software.

V prispevku so bile predstavljene različne metode in tehnike anonimizacije ter odprtokodna programska oprema za zaščito občutljivih mikropodatkov. Primerjalo se je štiri različne programske rešitve, ki predstavljajo raznolike postopke za zaščito. Komparativna analiza je bila izvedena s treh vidikov: tveganja za razkritje enote, izgube informacije/kakovosti zaščitenih podatkov in uporabnosti programske opreme (prijaznost za uporabnike, težavnost, kompleksnost, časa izvedbe procesa zaščite). Glavne ugotovitve so bile naslednje:

  • da je za pripravo Public Use Files kot podatkovnih datotek za javno sekundarno rabo (tudi v študijske namene) ustrezna uporaba različnih programskih rešitev
  • da je program μ-ARGUS najustreznejši programski paket glede na največje število kriterijev
  • da sta rešitvi, kot sta generiranje sintetičnih podatkov (R paket synthpop) in uravnoteženega vzorčenja (R paketi sdcMicro, bethel in sampling), zanimivi alternativi, vendar manj primerni za ustvarjanje mikropodatkov, na katerih se izvaja bivariatna in multivariatna analiza

V Arhivu družboslovnih podatkov se v zadnjem času soočamo z izzivi na področju zaščite podatkov, predvsem z vidika uporabnosti podatkov za sekundarno rabo, zato tovrstne analize ponujajo uporabne informacije za oblikovanje politik in strategij na področju zaščite zaupnosti.

Več o konferenci si lahko preberete na naslednji povezavi.

Povzetek prispevka je na voljo v zborniku povzetkov s konference (stran 51).

Več o sami zaščiti na splošno pa si lahko preberete tudi v našem blog zapisu: Zaščita mikropodatkov za potrebe distribucije sekundarnim uporabnikom.

ADP je na konferenci izvedel tudi delavnico z naslovom Research Data Management Planning: problems and solutions.

Prejšnji članek

Nov poskusni geslovnik za področje ravnanja z raziskovalnimi podatki

Naslednji članek

Research Data Management na Applied Statistics 2015 v Ribnem

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja