5. delovno srečanje DARIAH v Ljubljani

Med 22. in 24. aprilom 2015 je v Ljubljani potekalo srečanje DARIAH pod naslovom »5th General VCC meeting«. Mednarodni dogodek so organizatorji namenili razpravi o potrebah po vzpostavitvi infrastrukture in storitev za dolgotrajni dostop in rabo digitalnih podatkov s področja humanistike in umetnosti v Evropi. Srečanje je potekalo v obliki delovnih skupin in po tematskih sklopih.

Utrinek s srečanja v Ljubljani. Foto: Mojca Šorn
Utrinek s srečanja v Ljubljani. Foto: Mojca Šorn

Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities, DARIAH na kratko, oz. Digitalna raziskovalna infrastruktura za umetnost in humanistiko skuša omogočati in podpirati digitalno raziskovanje in izobraževanje na področju humanistike in umetnosti znotraj EU. Na 5. delovnem srečanju v Ljubljani so udeleženci iz različnih držav in različnih področij delili svoje izkušnje in znanja in iskali možnosti skupnih rešitev.

Poleg že vzpostavljenih delovnih skupin, ki so problematizirale posamične probleme (npr. Thesaurus Maintenance ali Social Innovation), smo se udeleženci razdelili tudi po področjih in ločeno obravnavali naslednje probleme: dostop, vzdržnost, vpliv, usposabljanje in povezljivost.

Področnih skupin smo se udeležili tudi iz ADP in ugotavljamo, da so številni problemi pri vzpostavljanju digitalne humanistike in umetnosti podobni oz. skupni problemom pri vzpostavljanju podatkovne infrastrukture na področju družboslovja. Le da je slednja, ki jo predstavlja CESSDA, pri razvoju v prednosti. Zato bi bilo smiselno trud vložiti v povezovanje, s čimer bi se izognili podvojevanju rešitev in morda tudi napak ter k večji povezljivosti med humanistiko, umetnostjo in družboslovjem.

Za Slovenijo je izhodiščna točka do evropske mreže za digitalno humanistiko DARIAH portal SI-DIH, ki je skupni projekt Inštituta za novejšo zgodovino in Znanstveno raziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Prejšnji članek

V ADP izšel priročnik za raziskovalce »Priprava podatkov za odprti dostop«

Naslednji članek

Projekt SEEDS: Širitev arhivov družboslovnih podatkov v JV Evropi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja