Oddaljen dostop do podatkov na Švedskem

Oddaljen dostop do podatkov je za nekatere že stalnica raziskovalnega vsakdana, za druge pa še precej oddaljena resničnost. V okviru mednarodnega projekta Data without Boundaries (DwB) se je ADP udeležil delovnega obiska na švedskem Statističnem uradu, katerega namen je bil predstavitev sistema MONA (microdata on-line access).

Na Statističnem uradu (Statistika centralbyrån/Statistics Sweden) v Örebroju smo si udeleženci iz Portugalske, Francije, Finske, Litve in Slovenije ogledali sistem MONA, ki deluje že dobrih osem let in švedskim raziskovalcem zagotavlja kakovosten in enostaven dostop do mikropodatkov uradne statistike. Udeleženci iz različnih držav smo imeli tudi različne predhodne izkušnje z oddaljenim dostopom do mikropodatkov.

Na švedskem Statističnem uradu (6. in 7. november 2013), Foto: Claus-Gőran Hjelm in Ana Dulce Pinto

V Litvi sistema oddaljenega dostopa še nimajo, vendar o uvedbi intenzivno razmišljajo. Možnosti za uvedbo prav tako preučujejo na Portugalskem. V Finskem arhivu družboslovnih podatkov so naklonjeni tovrstnem sistemu, vendar se zavedajo finančnega zalogaja. Francozi so storitev izoblikovali izven Statističnega urada in jo za potrebe vseh raziskovalcev opravlja Centre d’Acces Distant aux Donnees. Statistični urad RS pa na drugi strani sicer zagotavlja oddaljen dostop do mikropodatkov, vendar obstaja še vedno dovolj prostora za izboljšave.

Dvodnevno srečanje je pokazalo, da je za kakovostno storitev in varno rokovanje z občutljivimi podatki potreben premišljen in dodelan sistem. Švedi na podlagi svojih dosedanjih izkušenj sistem izpopolnjujejo tako, da je uporabnikom prijazen in da imajo vsi raziskovalci enake možnosti dostopa do podatkov financiranih z javnimi sredstvi.

Udeležence predstavitve je zanimalo predvsem, koliko sredstev je potrebno vložiti za vzpostavitev kakovostnega sistema, kako poskrbeti za varstvo osebnih podatkov, kakšne so potrebe in zahteve uporabnikov in s kakšnimi težavami se srečujejo skrbniki tako kompleksnega sistema. Dotaknili pa smo se tudi pravnega okolja tako na Švedskem, kot tudi v Evropi, ter iniciativ za ureditev dostopa do mikropodatkov, s čimer se ukvarja projekt DwB.

Vsekakor bi oddaljen dostop kot ga poznajo Švedi bil več kot dobrodošel tudi v Sloveniji, saj bi raziskovalcem omogočil intenzivnejšo in enostavnejšo uporabo podatkov uradne statistike. Vendar pa bi zato bilo potrebno sodelovanje več deležnikov, zlasti tistih, ki bi finančno podprli projekt. Na Švedskem je tovrstno vlogo odigrala raziskovalna agencija, ki ima podobno funkcijo kot slovenski ARRS.

Prejšnji članek

Ravnanje z raziskovalnimi podatki: spodbude in stroški (CESSDA Expert Seminar 2013)

Naslednji članek

Dostop do kakovostnih raziskovalnih podatkov v domačih in mednarodnih podatkovnih katalogih

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja