Srečanje deležnikov odprte znanosti v Sloveniji

Številna pretekla bilateralna srečanja so vodila v prvi organiziran dogodek na področju odprte znanosti, ki je potekal 21. junija 2019, v prostorih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, v Ljubljani. Dogodek sta pomagala organizirati še Univerzitetna knjižnica Maribor in Akademska in raziskovalna mreža Slovenije – Arnes.

Dr. Janez Štebe iz ADP na dogodku (Foto: Irena Vipavc Brvar)

Predstavljeni so bili evropska raziskovalna infrastrukturna konzorcija CERIC in CESSDA, večja mednarodna projekta PaNOSC in SSHOC ter nacionalni projekti, ki podpirajo odprto znanost, kot so razvoj nacionalne infrastrukture odprtega dostopa, COBISS.SI in odprta znanost ter SLING – Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje. Predstavljeno je bilo še delovanje evropske infrastrukture prostega dostopa do raziskovalnih podatkov – projekt OpenAIRE.

Z vse večjo zmogljivostjo računalnikov, certificiranja varnosti in omogočanja enostavnega dostopa do vseh področij, bo potrebno pripraviti tudi navodila za uporabnike in jih izobraziti. Temu se bo v prihodnost potrebno posebej posvetiti, saj marsikateri uporabnik novost vidi kot breme in ne prednost.

Mag. Dunja Legat iz Univerzitetne knjižnice Maribor je predstavila nov projekt v katerem bodo sodelovali skupaj z Arnesom, t. i.  NI4OS Europe: National Initiatives for Open Science in Europe, medtem ko sta predstavnika ADP, dr. Janez Štebe in mag. Irena Vipavc Brvar predstavila še projekt RDA vozlišče Slovenija.

Predstavljeni konzorciji in projekti pokrivajo in združujejo različne raziskovalne discipline. Dogodek, na katerem akterji, ki delujemo na področju odprte znanosti, izmenjujemo informacije, bo pripeljal do boljše koordinacije in izvedbe zahtevanih nalog Akcijskega načrta izvedbe Nacionalne strategije odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji (ki je bil potrjen že leta 2017).

Predstavitve so dostopne na povezavi.

Prejšnji članek

Raziskava: Uporaba kontracepcije in spolnost pri ženskah v Sloveniji, 2011

Naslednji članek

Predstavitev projekta »Zasnova informacijskih rešitev v podporo izvajanju Skupne kmetijske politike (ITzaSKP)« ter preliminarnih rezultatov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja