Predstavitev projekta »Zasnova informacijskih rešitev v podporo izvajanju Skupne kmetijske politike (ITzaSKP)« ter preliminarnih rezultatov

14. junija 2019 je na Fakulteti za družbene vede potekal javni dogodek z delavnico, na katerem so bili predstavljeni preliminarni rezultati Ciljnega raziskovalnega projekta (CRP): Zasnova informacijskih rešitev v podporo izvajanju Skupne kmetijske politike (ITzaSKP). Dogodek je organizirala Fakulteta za družbene vede (FDV), v sodelovanju s Fakulteto za računalništvo in informatiko (FRI) ter Kmetijsko gozdarski Zavod Maribor (KGZS-ZM).

Cilj projekta CRP ITzaSKP je oblikovati rešitve za razvoj, upravljanje in uporabo podatkov, pri čemer v odnosu do drugih projektov na področju podatkov in kmetijstva naslavlja dve ravni: namensko izkoriščanje obstoječih zbirk mikropodatkov in razvoj informacijsko-tehnoloških rešitev.

Dogodek je bil interaktivne narave. Njegov namen je bil pridobiti informacije s strani deležnikov, na podlagi katerih bi se ustrezno prilagodilo delovne naloge v smeri izrabe obstoječih podatkovnih zbirk, uporabniških potreb in rešitev.

Foto: FDV

Najprej so se slušatelji seznanili s samim projektom ter ugotovitvami glede vsebinske relevantnosti zbirk, ki jih je predstavil nosilec projekta dr. Marko Lovec, ki je tudi vodil sam dogodek. Dr. Janez Štebe, visokošolski učitelj ter vodja Arhiva družboslovnih podatkov (ADP) je skupaj s sodelavko Brigito Bočkaj, dipl. druž. inf., predstavil ugotovitve s statističnega in organizacijskega vidika. Dr. Blaž Zupan s FRI je s sodelavko asist. Vesno Tanko ter mag. Mašo Kerstein iz ARSKTRP predstavil metodologijo izgradnje analitičnih zbirk. Po vseh predstavitvah preliminarnih rezultatov je sledila razprava med vsemi udeleženci.

V drugem sklopu so sledile tri vzporedne delavnice:

  1. »Definiranje uporabniških in analitičnih nalog«, v izvedbi FRI (Blaž Zupan, Vesna Tanko), KGZS-ZM (Andrej Jamšek) in ARSKTRP (Maša Kerstein).
  2. »GDPR, hramba, povezovanje in uporaba drugih (statističnih) zbirk« v izvedbi ADP (Janez Štebe, Brigita Bočkaj).
  3. »Uporaba podatkov za strateško načrtovanje: potrebe strateškega načrta v okviru SKP (2021–2027)« v izvedbi FDV-CMO (Marko Lovec in Meta Novak).

Po zaključku delavnic so predstavniki posamezne delavnice, ki so bili izbrani iz vrst slušateljev ter MKGP predstavili povzetek delavnic.

Prejšnji članek

Srečanje deležnikov odprte znanosti v Sloveniji

Naslednji članek

Uvedba identifikatorjev digitalnega objekta DOI v Arhivu družboslovnih podatkov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja