Oblikovanje delovne skupine za spremljanje zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov

Do maja 2018 imajo države članice EU čas, da ustrezno spremenijo in dopolnijo svojo  zakonodajo na področju varstva osebnih podatkov. Na okrogli mizi Etika v znanosti s poudarkom na varstvu osebnih podatkov (januar 2017) smo v ADP predlagali ustanovitev delovne skupine, ki bi se v obdobju do maja 2018 posvetila spremembam, ki jih za raziskovalno skupnost prinaša nova Splošna uredba (EU) o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov in o prostem pretoku takih podatkov ter prilagajanju slovenske zakonodaje novi uredbi. 

V Skandinaviji, Nemčiji, na Nizozemskem in nekaterih drugih državah raziskovalna skupnost že aktivno sodeluje pri oblikovanju predlogov na nacionalni ravni in jih posreduje pristojnim ministrstvom. Tudi pri nas je že nekaj raziskovalcev izrazilo interes za sodelovanje v skupini.

Za izoblikovanje stališč je pomembno, da je skupina interdisciplinarna in sestavljena iz predstavnikov različnih ustanov. Zato k sodelovanju vabimo zainteresirane raziskovalce, člane etičnih komisij, predstavnike strokovnih/področnih društev, vodstva raziskovalnih ustanov, predstavnike pristojnih ministrstev…

Konstitutivni sestanek delovne skupine bomo v ADP organizirali v septembru 2017. Za lažje načrtovanje in organizacijo srečanja vas prosimo, da se nam oglasite in izrazite svoj interes.

Če vas zanima sodelovanje v skupini in želite biti obveščeni o nadaljnjih korakih, nam pišite na: sonja.bezjak@fdv.uni-lj.si. Prosimo tudi, da vabilo posredujete drugim.

Prejšnji članek

9 zmožnosti Excela, ki jih morate poznati, če delate s podatki

Naslednji članek

Podatki o kaznivih dejanjih s Finske

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja