Sociološko srečanje 2019

Med 18. in 19. oktobrom 2019 je na Bledu potekalo že tradicionalno Sociološko srečanje, ki ga organizira Slovensko sociološko društvo. Letošnje srečanje je nosilo naslov »Znanost in družbe prihodnosti«. V okviru dogodka je potekalo 8 različnih sekcij ter 5 okroglih miz, družili smo se tudi s kolegi iz Hrvaške in Srbije.

Otvoritev Slovenskega sociološkega srečanja (Vir: SSD)

Letošnje srečanje je bilo posvečeno razpravi o vlogi in nalogi znanosti danes in o umeščenosti znanstvenega razvoja v družbo, v kateri iščemo številne probleme  in izzive. V okviru sekcij smo spregovorili o posledicah avtomatizacije in uporabe novih IKT tehnologij pri delu in v zasebnih življenjih. Predsednica Slovenskega sociološkega društva, Aleksandra Kanjuo Mrčela, je v uvodniku zbornika, ki je nastal iz prispevkov sodelujočih na konferenci, zapisala takole: »Tematika letošnjega srečanja je sprožila večdisciplinarno razpravo, ki presega dva ekstremna videnja odnosa sodobne znanosti in družbe: na eni strani naivno navdušenje nad novim, na drugi strani pa kataklizmična predvidevanja, utemeljena na tehnološkem determinizmu in teorijah zarote, ki podcenjujejo sposobnost ljudi za humanizacijo tehnološkega napredka.«

Letošnje plenarno predavanje je izvedel Steve Fuller, ki spada med ugledne družboslovce, ki pomagajo razumeti odnose med znanstvenim razvojem in prihodnostjo človeškosti. Prihaja iz Univerze v Warwicku, Združeno kraljestvo, in je avtor knjige Humanity 2.0: What it Means to be Human Past, Present and Future. Mnogi ga označujejo za malce kontroverznega, s svojim predavanjem pa je vsekakor obogatil letošnje srečanje ter udeležence spodbudil k sociološkemu premisleku sodobne družbe, razvoja in pomena tehnologije in človekovega delovanja.

V ADP so nas zlasti zanimali novi izsledki na raziskovalnem področju. Raziskovalce bomo spodbujali, da jih delijo z raziskovalno skupnostjo, podatke pa predajo v  ADP ali kak drug arhiv in tako prispevajo k bogatenju zakladnic družboslovnih raziskav.

Program srečanja je na voljo na  povezavi.

Prejšnji članek

Svetovni dan hrane: »Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote«

Naslednji članek

A visit from Lithuania

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja