Statistični dan 2018: Moč podatkov

V torek, 23. januarja 2018, je pod okriljem Statističnega urada Republike Slovenije in Statističnega društva Slovenije potekalo že 27. tradicionalno letno statistično posvetovanje – Statistični dan. Dogodek je spremljalo geslo #PodatkiSoZakon, letošnja tema pa je bila »Moč podatkov«. Organizatorji so Statistični dan obeležili z okroglo mizo ter s prispevki na temo »Živimo s podatki«.

V prvem delu srečanja so Martin Bajželj (SURS), Slavko Jerič (MMC RTV) in The Miha Artnak (umetnik) govorili o pomenu podatkov v vsakdanjem in profesionalnem življenju, kjer nas podatki stalno obkrožajo. Kljub temu da so le-ti različnih vrst, je bilo največ poudarka na podatkih javnih statistik, nekaj pa tudi o masivnih podatkih, ki so v zadnjih nekaj letih deležni množične pozornosti strokovne in širše javnosti.

Vir: STA

Pravilno uporabljeni podatki so lahko učinkovito orodje pri oblikovanju in sprejemanju odločitev, ki vplivajo na naš vsakdan, zato so pomembni vsi vidiki, ki zadevajo zbiranje, analizo in kasnejšo rabo podatkov.

V sklopu okrogle mize so Denis Oštir (urednik 24ur.com), Igor E. Bergant (RTV Slovenija), Gal Kočar (strokovnjak za digitalni marketing), mag. Karmen Hren (SURS) in dr. Valentin Bucik (Filozofska fakulteta v Ljubljani) govorili o tem, kakšno moč imajo podatki. Posebno vlogo so pripisali medijem, ki informacije, podkrepljene s podatki, predstavljajo širši javnosti, kar vpliva na oblikovanje javnega mnenja, številke pa ostanejo kot dokazni material. Kaj če so interpretacije podatkov neustrezne, nereflektirane ali celo napačne? Razprava se je tako kritično nadaljevala o verodostojnosti podatkov, pravilni interpretaciji, uporabni vrednosti podatkov, navajanju avtorstva, etičnih načelih rabe podatkov ter o tem, kako prepoznati kakovostne podatke.

Ker v povprečju 75% Slovencev, starih med 16 in 74 let, internet uporablja vsak dan (SURS 2016), je po mnenju razpravljavcev posebno pozornost potrebno nameniti spletu, kjer se ustvarja in deli nešteto informacij. Kot uporabniki moramo biti pozorni na to, da ločimo med resničnimi in izmišljenimi informacijami, prav tako pa je to odgovornost tistih, ki informacije ustvarjajo in delijo.

Statističnega dne na Brdu pri Kranju smo se udeležili tudi iz ADP, saj se pri svojem delu soočamo s podobnimi vprašanji. Pri svojem delu med drugim stalno osveščamo o  ustrezni rabi podatkov, navajanju avtorstva in etični rabi. To je še posebej pomembno v sklopu odprte znanosti in sekundarne rabe podatkov, saj morajo vsi deležniki, raziskovalci, novinarji, študenti kot tudi vsi ostali, ki uporabljajo podatke, s temi ravnati odgovorno.

Na dogodku je bilo večkrat poudarjeno, da je SURS kot glavni izvajalec in usklajevalec dejavnosti slovenske državne statistike pomemben in relevanten vir podatkov, zato lahko zaključim z geslom, ki se ga je na srečanju domislil Igor E. Bergant: »SURS je dober SOURCE«.

Vir: STA

 

Vir: Statistični urad Republike Slovenije. (2016). Uporaba interneta v gospodinjstvih in pri posameznikih, Slovenija, 2016. Dostopno prek: http://www.stat.si/StatWeb/News/Index/6263 

Prejšnji članek

Raba alkohola in različnih substanc na Finskem in v Sloveniji

Naslednji članek

ADP na Pedagoški tržnici

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja