CESSDA je postala ERIC

Zemljevid članic in partnerskih držav CESSDA (Vir: www.cessda.net)

CESSDA je bila kot Svet evropskih arhivov družboslovnih podatkov ustanovljena leta 1976, in sicer kot neformalna krovna organizacija za nacionalne arhive družboslovnih podatkov v Evropi in je do leta 2013 štela 21 članic. Leta 2013 so članice organizacijo CESSDA preoblikovale v pravni subjekt v lasti in financiranju svojih ministrstev za raziskave ali delegiranih institucij (Sommer, 2017) in se preimenovala v Konzorcij arhivov družboslovnih podatkov.

Še ena razvojna stopnička je bila uresničena 9. junija 2017. Evropska komisija je CESSDI podelila status evropske raziskovalne infrastrukture, s čimer je organizacija postala CESSDA ERIC. Ob prehodu je prenovila tudi svojo spletno stran, ki je sedaj dostopna na naslovu www.cessda.eu.

Dogodek pa je pomemben tudi za slovensko raziskovalno skupnost, saj je Slovenija od samega začetka sodelovala pri pripravi ustanovitvenih dokumentov in strateških usmeritev delovanja in financiranja CESSDE, za delo na nacionalni ravni pa je pooblastila Arhiv družboslovnih podatkov (ADP).

Uradna podelitev statusa ERIC.

Če se na hitro ozremo še v zgodovino ADP, je ta bil ustanovljen leta 1997 na Fakulteti za družbene vede kot organizacijska enota v okviru Inštituta za družbene vede. Že leta 1998 pa se je priključil CESSDI.

Slovesna podelitev naziva ERIC je potekala 15. junija 2017 v Bergnu na Norveškem. Iz Slovenije sva se dogodka udeležila predstavnik Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter predstavnica ADP. CESSDA ima glavno pisarno na Norveškem, s čemer bo prvič v zgodovini ERIC lociran v partnerski državi EU.

 

Povezave:

https://ec.europa.eu/research/infrastructures/index_en.cfm?pg=eric

http://www.mizs.gov.si/fileadmin/mizs.gov.si/pageuploads/Znanost/doc/Strategije/NRRI_2016_SLO.pdf

https://crie.jrc.ec.europa.eu/?q=content/community-practice-counterfactual-impact-evaluation-0

Prejšnji članek

Raziskave o hrani s Finske in Slovenije

Naslednji članek

Ugotavljanje potreb starejših na območju Mestne občine Ljubljana

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja