Domov » blog

Projekt SEEDS: Širitev arhivov družboslovnih podatkov v JV Evropi

21 May 2015 Brez komentarjev Tagi: , , irenavb

Pod okriljem programa SCOPES – Scientific cooperation between Eastern Europe and Switzerland, ki ga finančno podpira Švicarska znanstvena fundacija, se med 1. majem 2015 in 30. aprilom 2017 izvaja projekt SEEDS –South-Eastern European Data Services. Poleg švicarskih partnerjev (FORS) smo v projekt vključeni še Slovenci (ADP) in Hrvati (FFZG), ter Črna gora (CeMI), Kosovo (CPC), Albanija (IDM), Srbija (IES) in Makedonija (ISPJR).

Glavni namen projekta je pripraviti podlago za vzpostavitev novih podatkovnih servisov v partnerskih državah zahodnega Balkana. Po končanem projektu, bodo partnerji imeli tako tehnično infrastrukturo za arhiviranje, kot tudi spletno stran za promocijo podatkovnih storitev. Imeli bodo pripravljen osnutek načrta za vzpostavitev podatkovnega servisa, konkretne usmeritve, postopke in znanje, potrebno za vzpostavitev in vzdrževanje take infrastrukture.

Uvodni sestanek partnerjev Seeds v Lausane, Švica, maj 2015. Foto: Arhiv Seeds

Uvodni sestanek partnerjev Seeds v Lausanne, Švica, maj 2015. Foto: Arhiv Seeds

ADP v projektu nastopa kot mentor, izkušen partner iz regije, ki bo zaradi poznavanja politične, gospodarske in raziskovalne situacije na zahodnem Balkanu v vlogi posebnega svetovalca.

SEEDS temelji na uspešnem FP7 projektu SERSCIDA, ki je potekal od januarja 2012 do junija 2014 in ga je financirala Evropska komisija. Namen projekta je bil vzpostavitev podlage za nove podatkovne storitve v Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem in v Srbiji. Že od samega začetka so projektu izkazali naklonjenost in zanimanje tako oblikovalci politik (vladne ustanove), kot tudi prihodnji proizvajalci in uporabniki podatkov (univerze in raziskovalci). To se je izrazilo v visoki udeležbi na dveh mednarodnih konferencah in štirih nacionalnih okroglih mizah.

Rezultat projekta je bila opravljena analiza o potencialih podatkovnih arhivov na Zahodnem Balkanu, vsak partner iz Zahodnega Balkana se je temeljito seznanil z zahtevanimi strukturnimi, pravnimi in političnimi spremembami, ki jih je potrebno opraviti, da bi lahko uspešno vzpostavili podatkovne arhive v svojih državah. Kot del projekta so bili vzpostavljeni tudi prototipi spletnih strani in podatkovnih servisov za vsako od treh držav, ki jih bodo partnerji v luči novega projekta nadgradili z vsebinami. Več o tem na povezavi.

Uvodni sestanek projekta SEEDS, na katerem smo se partnerji srečali in dogovorili o nadaljnjih korakih, ki nas čakajo do konca leta, je potekal na FORS, v Lausanne, Švici, med 4. in 6. majem 2015.

Komentiraj!

Dodajte svoj komentar ali uporabite trackback iz svoje strani. Lahko se tudi naročite na komentarje preko RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Lahko uporabite:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>