Svetovni dan hrane: »Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote«

Svetovni dan hrane obeležujemo vsako leto 16. oktobra. Letos, v okviru Svetovne organizacije za hrano in kmetijstvo (FAO), poteka pod sloganom »Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote«. Gre za globalno ozaveščanje in izvajanje aktivnosti za zmanjšanje lakote v svetu ter zagotavljanje raznolike in kakovostne hrane za vse (Republika Slovenija – gov.si, 2019).

Po mnenju FAO bo za odpravo lakote v svetu potrebno usmeriti napore tako v odpravo podhranjenosti in nezdravega prehranjevanja, kot tudi v zaščito naravnih virov in našega planeta. Zato je cilj letošnjega obeleževanja svetovnega dne hrane spodbujanje vseh držav sveta in vseh sektorjev (kmetijskega, okoljskega, zdravstvenega, izobraževalnega, …) k združitvi naporov za dostop vseh ljudi do varne in kakovostne hrane po sprejemljivih cenah. FAO ugotavlja, da je bilo leta 2018 več kot 820 milijonov lačnih in kronično podhranjenih prebivalcev ter da njihovo število počasi, a konstantno narašča že četrto leto zapored. Ironično, pa smo po drugi plati priča naraščanju števila ljudi s prekomerno težo. Tako je v letu 2018 število debelih celo preseglo število lačnih in podhranjenih. Prekomerna teža in debelost pa pomenita večje tveganje za nenalezljive (kronične) bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, visok krvni tlak, infarkt in nekatere vrste raka (Republika Slovenija – gov.si, 2019).

Vir: Gov.si

Na Statističnem uradu Republike Slovenije (SURS) izpostavljajo, kolikšna je bila poraba proizvodov za hrano na prebivalca v letu 2018:

  • 11kg jajc
  • 126kg žita
  • 67kg krompirja
  • 34kg belega sladkorja
  • 1kg medu
  • 117kg zelenjave
  • 152kg sadja
  • 93kg mesa

 

 

Ob tem dnevu v ADP izpostavljamo nekaj raziskav, ki se navezujejo na prehranjevalne navade in stališča Slovencev:

  • Kos, D. (2001). Družbena prehrana, 1981 – 1983 [Podatkovna datoteka]. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Arhiv družboslovnih podatkov. ADP – IDNo: DRPREH81. https://doi.org/10.17898/ADP_DRPREH81_V1
  • Toš, N. (2000). Slovensko javno mnenje 1999/2: Stališča o zdravju in zdravstvu III in Mednarodna raziskava o kakovosti življenja [Podatkovna datoteka]. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Arhiv družboslovnih podatkov. ADP – IDNo: SJM992. https://doi.org/10.17898/ADP_SJM992_V1
  • Kos, D. (2002). Prehranjevalne navade v Sloveniji 2000 [Podatkovna datoteka]. Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Arhiv družboslovnih podatkov. ADP – IDNo: PREHRA00. https://doi.org/10.17898/ADP_PREHRA00_V1
  • Evropska Komisija. (2014). Evrobarometer 77.2: Gospodarska in finančna kriza, telefonske številke za pomoč pri socialnih storitvah, železniška konkurenca, proizvodnja in kakovost hrane ter spletna varnost, marec 2012 [Podatkovna datoteka]. Cologne: GESIS Datenarchiv. ZA5598, Različica 4.0.0. http://dx.doi.org/10.4232/1.12032

 

Viri:
Republika Slovenija, gov.si (2019). 16. oktober – Svetovni dan hrane. Dostopno prek: https://www.gov.si/novice/2019-10-11-16-oktober-svetovni-dan-hrane/

SURS. (2019). Hrana od proizvodnje do porabe. Dostopno prek: https://www.stat.si/StatWeb/news/Index/8348

 

Prejšnji članek

Dan spletnega anketiranja 2019

Naslednji članek

Sociološko srečanje 2019

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja