Iz zakladnice socioloških raziskav

V sredo, 26. 11. 2014, je v Sončni sobi Centra za raziskovanje javnega mnenja na FDV potekala predstavitev že IX. knjige iz zbirke Vrednote v prehodu. Nova publikacija vključuje raziskavi Migracija Slovencev in Socialna struktura jugoslovanske družbe, izvedeni med leti 1973 in 1987. Knjiga odstira ozadje snovanja obeh raziskav ter ponuja obsežno dokumentacijo o raziskovalnem poteku, hkrati pa raziskovalcem ponudi preglednice vprašanj, odgovorov ter pogostost izbranih odgovorov.

Predstavitvenega dogodka so se kot posebni gostje udeležili raziskovalci, ki so sodelovali pri nastajanju in izvajanju obravnavanih raziskav. Med njimi tudi gosta iz Zagreba: dr. Silva Mežnarić, ki danes deluje v okviru Instituta za migracije i narodnosti ter upokojeni prof. dr. Ivan Šiber. Pogovora so se udeležili tudi takratni mladi raziskovalci in ostali mlajši kolegi, ki so sodelovali pri raziskavi (npr. Mitja Hafner-Fink, Peter Jambrek, Mojca Novak, Lidija Herek, Sergio Švara in drugi).

Sončna soba v Centru za raziskovanje javnega mnenja, na FDV
Sončna soba v Centru za raziskovanje javnega mnenja, na FDV, Foto: Irena Vipavc Brvar

Predstavitev je potekala v prijetnem vzdušju, razpravljavci so postregli z dobro mero zanimivih in poučnih zgodb iz raziskovalnega obdobja tistega časa. Obenem pa z nostalgijo nad tovrstnim raziskovanjem na področju bivših držav. V razpravi je bilo jasno izpostavljeno, da ena prvih tako velikih raziskav, ki obravnava socialno stratifikacijo in mobilnost jugoslovanskih družb zaradi razpada skupne države ni bila nikoli obsežno uporabljena in kot taka ostaja neizkoriščen zaklad za sedanje in prihodnje raziskovalce. Saj se danes pojavljajo številni raziskovalci, ki proučujejo področje in dogajanje v času razdora tedanje države. Podatki raziskave razredna družba so z vidika longitudinalnega raziskovanja.

Podatkovne datoteke so skupaj z dokumentacijo dostopne v Arhivu družboslovnih podatkov.

 

Predstavitvi je sledila svečana počastitev 80 letnice sociologa in predvsem metodologa red. prof. dr. Nika Toša v Veliki dvorani FDV.

Prejšnji članek

Raziskovalna integriteta – vprašanje digitalne hrambe

Naslednji članek

Mreža znanja 2014

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja