DwB WP5 sestanek v Lausanni

Projekt Data without Boundaries (DwB) se je z začetkom maja 2014 prevesil v zadnjo četrtino, saj je do njegovega zaključka manj kot 12 mesecev. V zadnjih treh letih se je na področju dostopa raziskovalcev do podatkov evropske uradne statistike naredilo veliko pomembnih korakov, vendar pa je nekaj dela še vedno ostalo nedokončanega. Da bi se delo ustrezno planiralo in določile smernice za prihajajoče obdobje, je švicarski partner projekta FORS 7. in 8. maja 2014 v idilični Lozani organiziral predzadnji sestanek delovnega področja št. 5, v katerega je vključen tudi Arhiv družboslovnih podatkov (ADP).

Glavni temi sestanka sta bili priprava metapodatkov za mikropodatke uradne statistike, ki jih distribuira Eurostat, ter priprava sintaks, s katerimi želimo raziskovalcem omogočiti preprost avtomatiziran uvoz Eurostatovih podatkovnih datotek in delo z njimi v izbranih statističnih paketih. Evropski statistični urad namreč raziskovalcem omogoča dostop do velikega spektra kakovostnih mikropodatkov raziskav, kot so Anketa o delovni sili, Raziskovanje o inovacijski dejavnosti, Anketa o življenjskih pogojih, Anketa o strukturi plače, Anketa o izobraževanju odraslih itd. Eden izmed ciljev delovnega področja pa je priprava in urejanje dodatnih gradiv in podatkov, ki raziskovalcem pomagajo pri delu z mikropodatki omenjenih raziskovanj.

Cilj delovnega področja št. 5 kot enega izmed osrednjih področij celotnega projekta DwB je raziskovalcem ponuditi kakovostne materiale, ki celostno dopolnjujejo mikropodatke evropske uradne statistike in omogočajo širšo uporabo dragocenih podatkovnih virov v znanstveno-raziskovalne namene. Zato nas v ADP v prihajajočem obdobju čaka kar nekaj dela, s katerim želimo doseči želene rezultate, ki bodo še naprej pozitivno vplivati na stanje na področju dostopa do podatkov uradne statistike doma in v Evropi.

Prejšnji članek

Podatki s področja migracij, trga dela in demografije v Jugovzhodni Evropi

Naslednji članek

Okrogla miza ob izidu monografije projekta Odprti podatki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja