Domov » blog

Regionalna DwB konferenca v Ljubljani

3 May 2013 Brez komentarjev SebastianK

V sklopu projekta Data Without Boundaries je Statistični urad Republike Slovenije 24. in 25. aprila 2013 gostil regionalno konferenco 1st Regional Workshop on Microdata Access in European Countries: Cooperation between National Statistical Institutes & Social Science Data Archives“. Glavni cilj konference je bil na enem mestu zbrati in združiti predstavnike statističnih uradov in arhivov družboslovnih podatkov, in sicer s poudarkom na sodelovanju teh organizacij v državah Srednje in Vzhodne Evrope. Eden od ciljev mednarodnega projekta je namreč povezati raziskovalce, urade in arhive ter s tem doprinesti k razvoju kakovostnega raziskovalnega okolja, v katerem se enostavno in kakovostno dostopa do evropskih podatkov uradne statistike.

Na konferenci se je govorilo o pomenu projekta DwB, delilo izkušnje na področjih izobraževanja raziskovalcev in možnostih dostopa do mikropodatkov uradne statistike v posameznih državah, predstavile pa so se tudi dobre prakse in pomen sodelovanja statističnih uradov z arhivi družboslovnih podatkov. Pri slednjem je aktivno sodeloval tudi slovenski Arhiv družboslovnih podatkov, ki je delil izkušnje iz sodelovanja s Statističnim uradom Republike Slovenije. Predstavljene so bile možnosti dostopa do mikropodatkov SURS-a, pomen in oblike sodelovanja, rezultati dosedanjega sodelovanja ter obeti za prihodnost. Vsi udeleženi akterji so se strinjali, da je obstoječe sodelovanje smiselno in predstavlja dodano vrednost k razvoju nacionalnega raziskovalnega okolja ter s tem izpostavlja dobro prakso, katere vključitev bi imela pozitiven vpliv tudi v drugih evropskih državah.

Spodaj si lahko ogledate še nekaj utrinkov z dogodka (Foto: Rein Murakas).

Komentiraj!

Dodajte svoj komentar ali uporabite trackback iz svoje strani. Lahko se tudi naročite na komentarje preko RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Lahko uporabite:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>