Kako do podatkov v ADP? Nekaj pogostih vprašanj

Kdo lahko dostopa do podatkov?

Podatki raziskav, ki jih hrani Arhiv družboslovnih podatkov, so dostopni za vse zainteresirane raziskovalce ob predhodni obvezni registraciji (tukaj ali ko pridete do točke, ko je potrebna registracija/prijava ). Obstajajo pa pri nekaterih raziskavah določene omejitve, ki so lahko na primer vezane na komercialno rabo.

So na voljo podatki za vse objavljene raziskave?

Za večino objavljenih raziskav so podatki na voljo. Občasno ima kakšna raziskava začasen embargo, včasih pa je za dostop do podatkov potrebno predhodno kontaktirati izvajalca raziskave. Na seznamu raziskav na spletni strani ADP obstajajo tudi nekatere raziskave, katerih podatki niso dostopni neposredno preko ADP, ampak uporabniki lahko do njih dostopajo drugje. Takšen primer so mednarodne raziskave, ki so dostopne preko mednarodnih arhivov in manj anonimizirani podatki SURS-a. V redkih primerih, največkrat pri starejših raziskavah, pa se lahko zgodi, da podatkovna datoteka na obstaja in je objavljen le opis raziskave, vprašalnik in/ali frekvence spremenljivk.

Kje najdem raziskave?

Seznam vseh raziskav, ki jih hrani ADP, najdemo na spletni strani www.adp.fdv.uni-lj.si s klikom na meni Podatki. V podmenijih so naslednje vsebine:
– Iskanje : drugi katalogi podatkov,
– Vsebinska področja: raziskave v ADP razvrščene po vsebinskih področjih,
– Serije: raziskave v ADP razvrščene glede na serije, v katero spadajo.

Če kliknemo na posamezno raziskavo, znotraj štirih zavihkov najdemo vsebine, ki se nanašajo na konkretno raziskavo:
– celoten opis raziskave (zavihek Opis raziskave)
– osnovne informacije in statistike o podatkih (zavihek Opis podatkov)
– gradiva povezana z raziskavo (zavihek Povezana gradiva in objave)
– možnost prenosa podatkov na svoj računalnik (zavihek Snemi podatke)

Raziskave je mogoče pregledovat in analizirat tudi preko Nesstarja. Več o tem v Vodiču po Nesstarju [PDF] ali v video navodilih [VIDEO].

Ali se moram za ogled raziskave registrirati?

Za ogled opisa raziskave (metapodatkov) in odgovorov po posameznih vprašanjih (frekvenc spremenljivk) registracija ni potrebna.

Kdaj se je potrebno registrirati?

Registracija je potrebna takrat, kadar želimo podatke raziskav prenesti na svoj računalnik in jih analizirat v poljubnem statističnem programu ali ko jih želimo analizirati preko spletnega vmesnika Nesstar.

Prejšnji članek

Podrobneje o podatkovnih storitvah v Sloveniji

Naslednji članek

Neenaka razvitost podatkovnih storitev in infrastrukture v Sloveniji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja