eNovice ADP logo

eNOVICE

ARHIVA DRUŽBOSLOVNIH PODATKOV



Facebook   Twitter   YouTube   SlideShare  



11. februar 2021

Home     UPORABI PODATKE  PREDAJ RAZISKAVO  USPOSOBI SE

  

Kvalitativni podatki v arhivih družboslovnih podatkov

adp

Ugotavljamo, da je v slovenskem raziskovalnem prostoru malo znano, da arhivi objavljamo tudi kvalitativne podatke, največkrat so to besedilni podatki, zato v prispevku izpostavljamo nekaj relevantnih virov kvalitativnih podatkov. Vabljeni k branju!

  

ZA USTVARJALCE DRUŽBOSLOVNIH PODATKOV

Uporabniška izkušnja: CESSDA Data Management Expert Guide User Story

Tokrat je svojo izkušnjo uporabe Priročnika za upravljanje z raziskovalnimi podatki, ki ga je pripravila skupina za usposabljanje pri konzorciju CESSDA, delil Peter Čerče iz Znanstveno-raziskovalnega središča Koper. Izpostavlja, da mu je vodič najbolje služil pri izzivih z etičnimi vprašanji pri kvalitativnih podatkih. Vabljeni k branju!

NE SPREGLEJTE

  

ZA UPORABNIKE DRUŽBOSLOVNIH PODATKOV

Uporaba računalniških programov za analizo besedilnih podatkov

V januarju 2021 smo izvedli dva spletna seminarja na temo analize besedilnih podatkov. Kot gostujočega predavatelja smo povabili dr. Urbana Boljko, ki je udeležencem predstavil računalniške programe za analizo besedilnih podatkov, ki so nedvomno dobra odločitev, kadar se raziskovalec_ka sooča z velikim številom besedilnih podatkov. Videposnetka in predstavitvi so dostopni med učnimi gradivi za uporabnike kataloga ADP.

Posvojite podatke v mesecu ljubezni!

V tednu podatkov ameriški Inštitut za družboslovno raziskovanje (ICPSR) Univerze v Michiganu, ZDA, že tradicionalno ponuja možnost posvojitve podatkovnih datotek. Na voljo so različni kvalitativni in kvantitativni podatki. Vloga posvojitelja je oživiti podatke, se z njimi bolje seznaniti ter jih predstaviti širši javnosti. V okviru tedna podatkov bo potekalo še veliko drugih dogodkov. Pohitite, saj možnost posvojitve traja le do 12. februarja!

NE SPREGLEJTE

  

IZ ARHIVSKE STROKE

Odpiranje znanosti – kam naprej?

Dr. Ana Slavec v tokratnem prispevku na Metini listi združi pretekle vsebine, ki jih je že objavila na temo odprte znanosti. Izpostavlja, kaj se je v letu 2020 dogajalo na tem področju ter ugotavlja, da se bo v bližnji prihodnosti tako pri nas kot tudi v tujini zgodilo še veliko več. Vabljeni k branju prispevka!

Intervju iz serije COVID-19: Gustav Nilsonne

Tokratni gost intervjuja je Gustav Nilsonne, raziskovalec na področju nevroznanosti in metaznanosti, ki deluje na Univerzi v Stockholmu, ki je tudi del švedskega arhiva podatkov. Odgovarja na to, kako je pandemija vplivala na njegovo delo in raziskovalne projekte, na vsakdanje življenje prebivalcev ter o ciljih za prihodnost. Priporočamo v branje!

NE SPREGLEJTE

  

VOZLIŠČE RESEARCH DATA ALLIANCE SLOVENIJA

Modul

RDA vozlišče in knjižničarji

Vozlišče je v januarju organiziralo delavnico za knjižničarje, ki se vse pogosteje srečujejo z vprašanji o raziskovalnih podatkih. Sonja Bezjak (ADP) in Dunja Legat (UM) sta predstavili usposabljanja in vire, ki jih za knjižničarje pripravljajo v ADP in Univerzitetni knjižnici Maribor, Mitja V. Iskrić (CTK) pa novo spletno stran Odprte knjižnice z bogatimi viri o odprti znanosti. Glavni poudarek delavnice je bil na dokumentu 23 stvari za knjižničarke in knjižničarje: podpora pri delu z raziskovalnimi podatki, zbirki virov, orodij in koristnih povezav, ki jo je vozlišče na podlagi rezultata RDA prilagodilo za slovensko raziskovalno skupnost. Dokument in gradiva z delavnice so že dostopni na spletni strani Odprte knjižnice.

NE SPREGLEJTE

  

RAZISKAVE IZ KATALOGA ADP

Nova raziskava Odklikni, 2018: Raziskava o spletnem nadlegovanju med mladimi v Sloveniji

Raziskava Odklikni je bila prva večja raziskava s področja spletnega nadlegovanja v Sloveniji. Izvedena je bila pod okriljem projekta ODKLIKNI (CyberVAW - Cyber Violence and Harassment against Women and Girls), ki naslavlja spletno nasilje in nadlegovanje kot obliki nasilja nad ženskami. V raziskavi so sodelovali slovenski osnovnošolci 7., 8. in 9. razredov, ki so odgovarjali na vprašalnik preko spletne aplikacije 1ka v šolskem okolju. V prvem delu raziskava proučuje odnos mladih do spletnega nasilja, število mladih, ki je že doživelo katero od oblik spletnega nasilja, oblike spletnega nasilja, odzive na spletno nasilje, iskanje pomoči, če pride do spletnega nasilja. V drugem delu proučuje opazovalce spletnega nasilja, pri čemer je usmerjena v to, kako se učenci odzovejo na spletno nasilje, ki se dogaja drugim, v tretjem delu pa se osredotoča na izvajalce spletnega nasilja – na kakšen način izvajajo spletno nasilje, katere oblike in zakaj izvajajo spletno nasilje.

Nova raziskava Vsakdanje življenje gejev in lezbijk, 2003

Gre za prvo sociološko raziskavo o vsakdanjem življenju gejev in lezbijk v Sloveniji, ki je nastala v okviru ciljno-raziskovalnega projekta »Družinski in socialni konteksti življenja istospolno usmerjenih v Sloveniji« (2002–2004). Namen raziskave je bil pridobiti prve sistematične podatke o vsakdanjem življenju gejev in lezbijk, ki predstavljajo raziskovalno težko dostopno oz. skrito socialno manjšino. Cilj je bil ugotoviti, kakšne so socio-demografske značilnosti te populacije ter s katerimi problemi se v vsakdanjem življenju srečujejo zaradi svoje spolne usmerjenosti. Raziskovanje temelji na ugotovitvah iz tujih raziskav ter teoretskih izhodišč tako s področja sociologije, LGBT študij kot tudi študij spolov in seksualnosti. Pri tem so bili raziskovalci pozorni tudi na širše družbene okoliščine in značilnosti poznomodernih zahodnih družb (kot so refleksivni individualizem, preobrazba intimnosti, spremembe na področju družinskega življenja ter starševstva), ter hkrati posebnosti populacije istospolno usmerjenih zaradi umeščenosti v heteronormativni družbeni kontekst (socialna izključenost, diskriminacija, nasilje ipd.). Raziskava je zajela različne teme, ki so bile identificirane kot ključne v vsakdanjem življenju gejev in lezbijk (razkritje v različnih socialnih okoljih, kot so prijateljske mreže, starši oz. družina, šolsko okolje, delovno okolje, javni prostori ipd., izkušnje nasilja zaradi spolne usmerjenosti, intimna partnerstva, družine ipd.). Raziskava je bila izvedena s kombinacijo kvantitativnega (anketa) in kvalitativnega raziskovanja (fokusne skupine). V ADP hranimo le anketne podatke.

  
Modul

CESSDA usposabljanje

UČBENIK ZA RAVNANJE Z RAZISKOVALNIMI PODATKI

Raziskovalec, vsebine iz učbenika ti bodo pomagale pri ravnanju s podatki, da bo le-te mogoče poiskati, da bodo razumljivi, trajno dostopni in uporabni za različne namene.

  

LogoADP

Arhiv družboslovnih podatkov
Fakulteta za družbene vede
Univerza v Ljubljani
Kardeljeva ploščad 5
1000 Ljubljana
tel: 01 5805 292, 01 5805 293
e-mail: arhiv.podatkov@fdv.uni-lj.si

Facebook   Twitter   YouTube   SlideShare