S projektom Odprti podatki želimo povezati akterje iz različnih področij, spodbuditi širšo skupnost k javni razpravi ter s tem prispevati k oblikovanju kulture odprtega dostopa v Sloveniji.

Spletna stran projekta je zato zasnovana tako, da obiskovalcem nudi več različnih načinov sodelovanja in zelo zaželeno je, da jih v čim večji meri izkoristite!

Dodajanje referenc v Connoteo:

Connotea je pripomoček, ki omogoča širši skupnosti, da prispeva za projekt zanimiva spletna mesta in jih doda v skupen seznam, ki se nahaja na naši spletni strani v zavihku Ostalo/Connotea.

Torej, če naletite na spletna mesta, ki so zanimiva, se nanašajo ali so v povezavi z vsebino projekta, jih lahko kot reference dodate na našo spletno stran.

Kako to storite?

– V Connoteo se prijavite na spletni strani http://www.connotea.org/ s klikom na »sign up now« (oziroma uporabite vaše obstoječe uporabniško ime in geslo, če imate že narejen uporabniški račun).
– Kliknite na zavihek desno zgoraj »My Library« in v meniju Toolbox izberite »Add a bookmark«.
– Izpolnite polja z ustreznimi podatki.
– V polje »Tags« poleg poljubnih tagov vnesite tudi tag projekta, ki je odpp10.
– Na koncu pod poljem Comment kliknite na gumb »Add to my library«.
– Vaš zaznamek se bo prikazal na naši spletni strani v meniju Ostalo/Connotea.

Za enostavnejšo uporabo priporočamo, da v orodno vrstico vašega brskalnika namestite dodaten gumb s katerim boste lahko dodajali reference v Connoteo z enim samim klikom.

Sodelovanje preko Twitter-ja:

Če želite prispevati krajše sprotne novice, ki so povezane s temo projekta, lahko to storite preko Twitterja in sicer tako, da svojemu tweetu dodate značko #odpp10.

Vsi tweeti s to značko se prikažejo na domači strani projekta in na podstrani Ostalo/Lifestream.

Komentiranje prispevkov:

Na vse objavljene prispevke lahko podate svoj komentar. Pod prispevkom je okence, v katerega napišete svoj komentar in ga pošljete s klikom na gumb »Pošlji komentar«.

Sodelovanje s svojim prispevkom:

Pri soustvarjanju vsebine spletne strani lahko aktivno sodelujete tudi tako, da napišete kakšno svojo misel ali idejo v obliki prispevka.

Kontaktirajte nas na arhiv.podatkov@fdv.uni-lj.si in kreirali vam bomo uporabniško ime in geslo, s katerim boste lahko objavljali prispevke na naši domači strani, če želite pa lahko prispevek v vašem imenu objavimo tudi mi.

 

Za pisce blogov:

 

Če tudi sami pišete blog in bi želeli, da se kakšen vaš prispevek, ki je vsebinsko povezan s temo projekta, prikaže na naši spletni strani, lahko uporabite tag projekta odpp10 in vaša objava se bo avtomatično dodala v seznam FriendFeed, ki se nahaja na domači strani projekta.

Deljenje:

Pod vsakim prispevkom so ikone, ki vam omogočajo da o objavljenem prispevku obvestite tudi člane vaših internetnih socialnih omrežij oz. ga delite na svoj priljubljen način. Omogočeno je deljenje na Twitterju, Facebooku, Bloggerju, Google Readerju, pošiljanje prispevkov preko emaila, dodajanje prispevkov v RSS feed, dodajanje prispevkov v Connoteo in pa shranitev prispevka v pdf formatu.

Če vam je posamezen prispevek všeč, delite vaše mnenje s klikom na gumb »Like«, ki se nahaja pod vsakim prispevkom.

 

Sledenje dogajanju na naši spletni strani:

Pridružite se nam na Facebooku! To storite tako, da na uradni strani Arhiva družboslovnih podatkov na Facebooku kliknete na gumb  »Like« oz. »Všeč mi je, ali pa to še bolj enostavno naredite« v “Fan Page ADP” oknu na desni strani domače strani projekta. Tako boste sproti obveščeni o vseh novicah v zvezi s projektom.

Za spremljanje dogajanja na strani se lahko naročite tudi na RSS novice naše strani tako, da nas dodate v svoje zaznamke ali nam sledite na Twitterju, tako da na tej strani kliknete »Save this search« (prej se morate prijaviti).

Tekoče novice iz področja odprtega dostopa in ostalih sorodnih tem pa lahko spremljate tudi preko agregatorjev, ki se nahajajo na sredini domače strani projekta.

 

Pomoč pri uporabi orodij:

Twitter

Facebook

Google Reader

Connotea