eNovice ADP logo

eNOVICE

ARHIVA DRUŽBOSLOVNIH PODATKOVFacebook   Twitter   YouTube   SlideShare  15. april 2020

Home     UPORABI PODATKE  PREDAJ RAZISKAVO  USPOSOBI SE

  

New DCC guide: tips on online meetings and events

slikica

Številne obveznosti in dogodke smo morali v zadnjem trenutku prestaviti na splet. Digital Curation Centre (DCC) je v ta namen pripravil vodič, ki bo v pomoč pri pripravi spletnih seminarjev, konferenc, predavanj in podobnih vsebin. V njem svetujejo, kako se lotiti dela, katero platformo izbrati, kako čim bolje izvesti spletni dogodek ter odgovarjajo na najpogostejša vprašanja, ki se pojavljajo pri pripravi. Priporočamo!

  

NOVICE ZA USTVARJALCE PODATKOV

Učne vsebine: Open Science: Sharing your Research with the World

Od 6. maja 2020 bo na voljo 4-tedenski tečaj na temo odprte znanosti. Namenjen je vsem raziskovalcev, ki želijo, da bi njihovi rezultati postali bolj vidni in vplivni, s tem ko bi jih delili z znanstveno skupnostjo in širše. Tečaj je sestavljen iz 4 sklopov (tednov): uvod v odprto znanost, spoznavanje in priprava načrta za ravnanje z raziskovalnimi podatki, objava podatkov v odprtem dostopu, izboljšanje vidnosti raziskave ter priprava podatkov po načelih FAIR. Vabljeni!

Kako pripraviti načrt za ravnanje z raziskovalnimi podatki?

CESSDA arhivi smo med letoma 2017 in 2019 pripravili spletni Učbenik o ravnanju z raziskovalnimi podatki. V letu 2020 smo v ADP prevedli nabor vprašanj iz učbenika, ki naj bo vodilo raziskovalcem in študentom pri pripravi svojih raziskovalnih načrtov. Priporočamo!

NE SPREGLEJTE

  

NOVICE ZA UPORABNIKE PODATKOV

Poskusna verzija statističnega programa SPSS brezplačno na voljo do 15. junija 2020!

Zaradi izrednih razmer v povezavi s COVID-19, se je podjetje IBM, ki ponuja (sicer plačljiv) statistični program SPSS, odločilo, da omogoči delovanje poskusne verzije do 15. junija 2020. To je odlična priložnost za študente, raziskovalce in ostale entuziaste, da se seznanite s programom in poskusite analizirati katere izmed podatkov, ki jih hranimo v ADP!

NE SPREGLEJTE

  

NOVICE IZ STROKE

Dan odprtih podatkov 2020

7. marca je potekal že deseti Dan odprtih podatkov, v okviru katerega so potekali različni dogodki doma in po svetu. V Sloveniji smo Dan odprtih podatkov obeležili dan prej, 6. marca, z dogodkom z istoimenskim naslovom, ki je potekal na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani. Letošnji Dan odprtih podatkov smo praznovali na prav poseben način, in sicer z ustanovitvijo Stičišča odprtih podatkov Slovenije (OPSI Hub).

Nova aplikacija za pomoč pri obravnavi kvalitativnih podatkov: Kvalikirstu 2

Na voljo je nova, odprtokodna aplikacija Kvalikirstu 2, ki služi kot pomoč pri obravnavi kvalitativnih podatkov v procesu njihovega prevzema v arhiv. Aplikacijo je razvil finski arhiv FSD, nastala je v okviru projekta Crossing Boundaries with Tools and Services (C-BoTS), ki ga je financirala finska raziskovalna agencija.

NE SPREGLEJTE

  

VOZLIŠČE RESEARCH DATA ALLIANCE SLOVENIJA

Modul

RDA vozlišče Slovenija v marcu in aprilu 2020

Izredne razmere so marca zaznamovale tudi delo RDA vozlišča. V zadnjem trenutku smo na splet uspešno prestavili delavnico o ravnanju z raziskovalnimi podatki, za kar se moramo zahvaliti tehničnemu znanju in prilagodljivosti ekipe in predavateljev, pa tudi razumevanju in zanimanju udeležencev. V začetku aprila smo se na daljavo srečali tudi na sestanku članov vozlišča, na katerem smo pregledali zastavljene naloge in začeli načrtovati zaključno konferenco in dejavnosti v prihodnjih mesecih. Pridružili smo se tudi virtualnemu plenarnemu srečanju RDA. Marec je tako bil posvečen grajenju mostov in skupnem premagovanju ovir.

Delavnica o ravnanju z raziskovalnimi podatki

Delovna skupina RDA vozlišča Slovenija za podporne storitve je 11. marca 2020 izvedla spletno delavnico o ravnanju z raziskovalnimi podatki. Deset predavateljev iz slovenskih raziskovalnih in visokošolskih institucij je predstavljalo orodja za izdelavo načrtov za ravnanje z raziskovalnimi podatki, raziskovalne infrastrukture za hranjenje in dostop do podatkov ter najpomembnejša evropska priporočila na tem področju. Predstavitve in videoposnetki predstavitev so dostopni preko programa na spletni strani delavnice. Vabljeni k branju kratkega zapisa o dogodku.

Virtualno plenarno srečanje RDA

Po odpovedi načrtovanega dogodka v Melbournu, je tokratno plenarno srečanje v celoti potekalo na daljavo. Udeležilo se ga je približno 900 posameznikov. Organizatorji so omogočili sestanke delovnih in interesnih skupin, prenos predavanj, ogled plakatov in celo druženje med virtualnimi odmori za kavo. V naslednjih dneh bodo v program postopoma dodani posnetki sestankov, že zdaj pa si lahko ogledate posnetke predavanj, zapisnike in gradiva, plakate in zaključne besede organizatorjev. Udeleženci lahko svoje mnenje o srečanju sporočite v anketi, izkušnje in predloge pa bodo organizatorji strnili v priporočilu za izvajanje dogodkov na daljavo.

Nova delovna skupina: RDA—COVID19

V RDA se je oblikovala nova delovna skupina, ki pripravlja jasno definirane smernice o deljenju podatkov v času epidemije za deležnike ter smernice o pravočasnem deljenju podatkov in ustreznih odzivih na zdravstvene krize za odločevalce. Svoje predloge bo skupina predstavila 24. aprila. Članstvo je odprto za vse, zato vabljeni, da se pridružite intenzivnemu delu skoraj 400 članov. Skupina je del odziva štirih organizacij, med katerimi so poleg RDA še CODATA, GO-FAIR in WDS.

NE SPREGLEJTE

  

RAZISKAVE IZ KATALOGA ADP

Uporaba spletnih panelov v anketni metodologiji, 2016: Sistematični pregled

Raziskava je sistematični pregled, katerega cilj je oceniti (i) značilnosti spletnih panelov, ki se uporabljajo v anketni metodologiji, (ii) kakovost teh spletnih panelov, (iii) značilnosti posameznih študij panela in (iv) uporabo spletnih panelov kot vzorčnega vira za raziskave o kakovosti anketnih podatkov. V raziskavi je bila zajeta celotna populacija t. j. vsi članki in poglavja iz knjig zabeleženih v WebSM bibliografski podatkovni bazi, ki so bili objavljeni med januarjem 2012 in junijem 2016, so napisani v angleškem jeziku in v naslovu vsebujejo vsaj eno ključno besedo: panel, verjetnost, ne-verjetnost, neverjetnost, utež, rezultat in reprezentativnost. V sistematični pregled je bilo po procesu eliminacija vključenih 74 referenc, ki so omenjale 69 edinstvenih spletnih panelov in 83 empiričnih študij, ki so uporabljale te spletne panele.

Zgodovina medijev, 2019: Kulturna zgodovina Walkmana

Namen raziskave je spoznati rabo medija - Walkmana, v zgodovinski perspektivi in njegov pomen v vsakdanjem življenju v preteklosti. Izhajamo iz teoretskih izhodišč medijskih in kulturnih študij. Danes "mrtvi" medij je v 1980-ih in 1990-ih letih prejšnjega stoletja živel svoja zlata leta, zato je bil cilj rekonstruirati njegov pomen, vlogo in rabe v družbi v preteklosti. Kulturna zgodovina že pozabljenega medija nam tako razkriva nekatere rabe medijev, ki so bile prisotne že v preteklosti in so se danes z digitalnimi mobilnimi mediji močno razširile.

  
Modul

CESSDA usposabljanje

UČBENIK ZA RAVNANJE Z RAZISKOVALNIMI PODATKI

Raziskovalec, vsebine iz učbenika ti bodo pomagale pri ravnanju s podatki, da bo le-te mogoče poiskati, da bodo razumljivi, trajno dostopni in uporabni za različne namene.

  

LogoADP

Arhiv družboslovnih podatkov
Fakulteta za družbene vede
Univerza v Ljubljani
Kardeljeva ploščad 5
1000 Ljubljana
tel: 01 5805 292, 01 5805 293
e-mail: arhiv.podatkov@fdv.uni-lj.si

Facebook   Twitter   YouTube   SlideShare