eNovice ADP logo

eNOVICE

ARHIVA DRUŽBOSLOVNIH PODATKOV



Facebook   Twitter   YouTube   SlideShare  



13. februar 2020

Home     UPORABI PODATKE  PREDAJ RAZISKAVO  USPOSOBI SE

  

Spletni seminar: CLARIN Hands-on Tutorial on Transcribing Interview Data

SSHOC Webinar

Kolegi iz projekta SSHOC pripravljajo spletni seminar na temo priprave transkriptov intervjujev. Namenjen je zlasti študentom in raziskovalcem, ki se na svoji profesionalni poti srečujejo s takšnimi izzivi.

Vabljeni k poslušanju 3. marca 2020!

  

NOVICE ZA USTVARJALCE PODATKOV

Izšla je nova številka revije IASSIST

Pri IASSIST so izdali novo številko revije, ki tokrat vključuje vsebine o podatkovni pismenosti, ovirah pri deljenju kvalitativnih podatkov ter izzive, s katerimi se srečujejo podatkovni repozitoriji. Vabljeni k branju!

NE SPREGLEJTE

  

NOVICE ZA UPORABNIKE PODATKOV

Teden podatkov: Posvojite podatke!

V tednu podatkov Inštitut za družboslovno raziskovanje (ICPSR) Univerze v Michiganu, ZDA, ponuja možnost posvojitve podatkovnih datotek. Na voljo so različni kvalitativni in kvantitativni podatki. Vloga posvojitelja je oživeti podatke, se z njimi bolje seznaniti ter jih predstaviti širši javnosti. V okviru tedna podatkov bo potekalo še veliko drugih dogodkov. Pohitite, saj traja le do 14. februarja!

NE SPREGLEJTE

  

NOVICE IZ STROKE

Intervju z danskim podatkovnim arhivov DDA

Podatkovni arhiv je del nacionalnega danskega arhiva, CESSDI pa se je pridružil že v njenih začetkih, leta 1976, ko je delovala le kot neformalno združenje. Več o nastanku in delovanju arhiva preberite v intervjuju. Priporočamo!

Intervju: Rory Fitzgerald

Rory Fitzgerald je direktor Evropske družboslovne raziskave (European Social Survey - ESS), sourednik revije Survey Research Methods Journal in koordinator nedavno zaključenega projekta SERISS. Njegov raziskovalni fokus so medotološki izzivi pri spletnem anketiranju. V intervjuju odgovarja na vprašanja o ESS, raziskovanju v Evropi ter o tem, kako je zaradi Brexita postal Irec!

NE SPREGLEJTE

  

VOZLIŠČE RESEARCH DATA ALLIANCE SLOVENIJA

Modul

Zaključna konferenca RDA vozlišča

V četrtek, 23. aprila 2020, organiziramo zaključno konferenco vozlišča, na kateri bomo obravnavali infrastrukturo, strategije in spodbude za deljenje podatkov. Predstavili bomo tudi dosedanje dejavnosti vozlišča.

Rezervirajte si datum!

Delavnica RDA vozlišča: Načrti za ravnanje z raziskovalnimi podatki

Člani delovne skupine vabijo na delavnico o načrtih ravnanja z raziskovalnimi podatki, ki bo 11. marca 2020 v dvorani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v Ljubljani. Delavnica je namenjena raziskovalcem, knjižničarjem, podpornemu osebju na raziskovalnih ustanovah in vsem, ki se na različne načine vključujejo v delo z raziskovalnimi podatki. Vabljeni!

Konferenca Znanstvene revije Slovenije in raziskovalni podatki

Vozlišče je v torek, 28. januarja 2020, predstavljalo delo pilotnega projekta, v katerem so sodelujoče revije prenavljale svoj pristop do raziskovalnih podatkov, na katerih temeljijo znanstveni članki. Projekt je izhajal iz določil Akcijskega načrta, delo pa se je opiralo na več priporočil RDA. Predstavitvam je sledila razgibana okrogla miza. Še nekaj dodatnih vsebin bomo objavili v prihodnjih dneh. Vabljeni k ogledu predstavitev!

Nove zgodbe prevzema

Ena izmed dejavnosti RDA so t. i. zgodbe prevzema oz. »Adoption Stories«, kratke predstavitve izkušenj tistih institucij, ki so jim RDA priporočila in rezultati olajšali odziv na izzive s področja deljenja, izmenjave in interoperabilnost podatkov. Poleg založniške hiše Wiley so pred kratkim svojo zgodbo objavili tudi CLARIN ERIC. Vabljeni k branju!

15. plenarno srečanje RDA

Objavljen je bogat program 15. plenarnega srečanja RDA, ki bo potekalo pod geslom »Data for Real-World Impact«. Glavni govornici bosta dr. Cathy Foley, znanstvena vodja pri avstralski nacionalni raziskovalni agenciji CSIRO, in Priyanka Pillai, specialistka za ravnanje z raziskovalnimi podatki in zdravstveno informatiko z Univerze v Melbournu. Pohitite, saj je zgodnja prijava odprta le do 14. februarja.

Komentarji iz skupnosti: zbirka primerov rabe verziranja podatkov

Delovna skupina za verziranje podatkov Data Versioning WG vabi h komentiranju poročila z naslovom Compilation of Data Versioning Use cases, v katerem so skupaj zbrali 38 primerov, ki zaradi specifičnih lastnosti niso ustrezali priporočilom skupine za navajanje podatkov (Data Citation).

Priporočila za ponudnike storitev v FAIR podatkovnem ekosistemu

Zbrana priporočila predstavljajo možnosti razvojnih usmeritev za obstoječe podatkovne infrastrukture, in bodo pomagala implementirati FAIR principe ter podpirati razvoj Evropskega oblaka odprte znanosti. Vabljeni k branju!

NE SPREGLEJTE

  

RAZISKAVE IZ KATALOGA ADP

Nova raziskava  Zgodovina medijev, 2019: Kulturna zgodovina Walkmana

Namen raziskave je spoznati rabo medija - Walkmana, v zgodovinski perspektivi in njegov pomen v vsakdanjem življenju v preteklosti. Izhajamo iz teoretskih izhodišč medijskih in kulturnih študij. Danes "mrtvi" medij je v 1980-ih in 1990-ih letih prejšnjega stoletja živel svoja zlata leta, zato je bil cilj rekonstruirati njegov pomen, vlogo in rabe v družbi v preteklosti. Kulturna zgodovina že pozabljenega medija nam tako razkriva nekatere rabe medijev, ki so bile prisotne že v preteklosti in so se danes z digitalnimi mobilnimi mediji močno razširile.

Uporaba kontracepcije in spolnost pri ženskah v Sloveniji, 2011

Izhodišče raziskave je ugotavljanje prisotnosti prekinjenega spolnega odnosa (PSO) kot oblike kontracepcije v Sloveniji v dveh teoretskih okvirjih, tj. medicinski pogled na telo in spolnost ter feministična kritika medicinskega diskurza kontracepcije. Cilj naloge je bil raziskati in opredeliti vlogo PSO v družbeni konstrukciji ženske in moške seksualnosti, ugotoviti, kakšen je njegov položaj v slovenski seksualni kulturi ter s feministične perspektive oceniti njegov vpliv na spolno reproduktivno zdravje žensk. Cilj je bil še ugotoviti, zakaj je, kljub številnim drugim metodam kontracepcije, PSO še vedno svetovan in zelo pogosto uporabljen ter zakaj ga slovenski ginekologi_nje še vedno propagirajo kot obliko kontracepcije. V ta namen je bilo izvedenih 52 intervjujev z uporabnicami kontracepcije ter 27 intervjujev z ginekologi in ginekologinjami v Sloveniji. V ADP hranimo intervjuje z uporabnicami kontracepcije.

  
Modul

CESSDA usposabljanje

UČBENIK ZA RAVNANJE Z RAZISKOVALNIMI PODATKI

Raziskovalec, vsebine iz učbenika ti bodo pomagale pri ravnanju s podatki, da bo le-te mogoče poiskati, da bodo razumljivi, trajno dostopni in uporabni za različne namene.

  

LogoADP

Arhiv družboslovnih podatkov
Fakulteta za družbene vede
Univerza v Ljubljani
Kardeljeva ploščad 5
1000 Ljubljana
tel: 01 5805 292, 01 5805 293
e-mail: arhiv.podatkov@fdv.uni-lj.si

Facebook   Twitter   YouTube   SlideShare