Delavnica: Odprta znanost

Komisija za raziskovalno in razvojno delo Univerze v Ljubljani ter nacionalna točka OpenAIRE-Advance organizirata delavnico o odprti znanosti, ki bo 23. januarja 2020 na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, z neposrednim prenosom na spletu.

  
eNovice ADP logo

eNOVICE

ARHIVA DRUŽBOSLOVNIH PODATKOV

Facebook   Twitter   YouTube   SlideShare  

15. januar 2020

Home     UPORABI PODATKE  PREDAJ RAZISKAVO  USPOSOBI SE

  

Delavnica: Odprta znanost

Komisija za raziskovalno in razvojno delo Univerze v Ljubljani ter nacionalna točka OpenAIRE-Advance organizirata delavnico o odprti znanosti, ki bo 23. januarja 2020 na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, z neposrednim prenosom na spletu.

  

NOVICE ZA USTVARJALCE PODATKOV

The Anonymisation Decision-Making Framework

UKAN (UK Anonymisation Network) ustvarja interaktivne vsebine, ki raziskovalcem služijo pri anonimizaciji in delu z osebnimi podatki. Na voljo je spletni priročnik, ki bo v pomoč vsem, ki se na raziskovalni poti soočajo z anonimizacijo kvantitativnih in kvalitativnih podatkov. Priporočamo!

NE SPREGLEJTE

  

NOVICE ZA UPORABNIKE PODATKOV

Vabljeni k virtualnemu obisku arhiva »Child and Family Data Archive«

V okviru ameriškega podatkovnega centra ICPSR je nastal poseben podatkovni arhiv, ki hrani raziskovalne podatke na temo otrok in družine. Uporabnikom podatkov so na voljo različne vsebine, od mikropodatkov do povezanih publikacij, ter stalna podpora arhiva. Trenutna zbirka vsebuje 339 raziskav. Vabljeni k ogledu!

NE SPREGLEJTE

  

NOVICE IZ STROKE

Poziv k sodelovanju na delavnici: LREC2020 workshop about Language Resources for the SSH Cloud

Delovna skupina projekta SSHOC organizira delavnico na temo jezikovnih virov na področju družboslovja in humanistike. Potekala bo med 11. in 16. majem 2020, v Marseillu v Franciji. Vabljeni raziskovalci in strokovnjaki, ki se ukvarjate s to tematiko in bi želeli z različnimi prispevki (članek, poster, okrogla miza) sodelovati na dogodku. Prijavite se lahko do 19. februarja 2020.

Obisk v Kölnu

V Kölnu v Nemčiji sta konec novembra 2019 potekala letno srečanje Delovne skupine za zaupanje oz. CESSDA Trust Group in dvodnevna delavnica CESSDA Training Days. Udeležili smo se tudi iz ADP, v blogu pa poročamo, kaj se je dogajalo. Vabljeni k branju!

CESSDA’s Mentorship Programme Promotes Knowledge Exchange between European Data Archives

Novembra je v Skopju, v Makedoniji, potekala delavnica za širitev konzorcija CESSDA. Mentor makedonskemu podatkovnemu arhivu je švedski arhiv SND. Več na spletni strani CESSDA.

NE SPREGLEJTE

  

VOZLIŠČE RESEARCH DATA ALLIANCE SLOVENIJA

Modul

Zaključki konference Odprti raziskovalni podatki v Sloveniji

Organizatorji konference Odprti raziskovalni podatki v Sloveniji objavljajo zaključke konference, v katerih z desetimi predlogi podajajo usmeritve in izboljšave na področju ravnanja z raziskovalnimi podatki in odprte znanosti v Sloveniji, saj ta nujno potrebuje dolgoročno podporo.

Konferenca RDA vozlišča: Znanstvene revije Slovenije raziskovalni podatki

Koordinacija RDA vozlišča vabi na konferenco, ki se bo odvijala 28. januarja 2020 v Ljubljani. Konferenca bo predstavila podlage in rezultate delovne skupine za sodelovanje z znanstvenimi revijami. Namenjena je predvsem predstavnikom znanstvenih revij v Sloveniji, da bi sami lažje pristopili k oblikovanju politik glede navajanja raziskovalnih podatkov v znanstvenih publikacijah in zagotavljanja dostopa do primarnih podatkov. Vabljeni!

Novice iz Avstralije: 15. plenarno srečanje RDA

Dobre prakse na področju upravljanja podatkov: nov rezultat RDA

Lokalni organizacijski odbor 15. plenarnega srečanja RDA v Melbournu sporoča, da bo srečanje kljub obsežnim požarom v Avstraliji potekalo po načrtih. Vabljeni k udeležbi, saj je podpora lokalnim ustanovam in dejavnostim eden od načinov obnove. Konec meseca bo objavljen končni program srečanja, do 29. januarja pa se je še mogoče prijaviti za sodelovanje v sekciji plakatov. Ne pozabite tudi, da je do 3. februarja odprt razpis za potovalne štipendije.

Nov podprti rezultat RDA je dragocena zbirka 24 inovativnih in praktičnih primerov, ki jasno kažejo, kako privabiti raziskovalce k učinkovitemu upravljanju z raziskovalnimi podatki. Knjiga je odličen vir za vse organizacije in posameznike, ki podpirajo raziskovalno dejavnost in si želijo tesnejšega stika s svojo raziskovalno skupnostjo.

NE SPREGLEJTE

  

RAZISKAVE IZ KATALOGA ADP

Nova raziskavaSlovensko javno mnenje 2018/1: Ogledalo javnega mnenja, mednarodna raziskava Socialna omrežja in socialni viri (ISSP 2017), Vrednote prostora in okolja, Uporaba novih tehnologij/interneta

Slovensko javno mnenje 2018 zajema 4 tematske bloke, ki pokrivajo nacionalne in mednarodne raziskave: Socialna omrežja in socialni viri (ISSP 2017), Vrednote prostora in okolja, Uporaba novih tehnologij/interneta ter Ogledalo javnega mnenja. Raziskava temelji na reprezentativnem vzorcu (realiziran vzorec N=1047) prebivalcev Republike Slovenije, starejših od 18 let. Raziskava je potekala pod okriljem Centra za javno mnenje in množične komunikacije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

Uporaba spletnih panelov v anketni metodologiji, 2016: Sistematični pregled

Raziskava je sistematični pregled, katerega cilj je oceniti (i) značilnosti spletnih panelov, ki se uporabljajo v anketni metodologiji, (ii) kakovost teh spletnih panelov, (iii) značilnosti posameznih študij panela in (iv) uporabo spletnih panelov kot vzorčnega vira za raziskave o kakovosti anketnih podatkov. V raziskavi je bila zajeta celotna populacija t. j. vsi članki in poglavja iz knjig zabeleženih v WebSM bibliografski podatkovni bazi, ki so bili objavljeni med januarjem 2012 in junijem 2016, so napisani v angleškem jeziku in v naslovu vsebujejo vsaj eno ključno besedo: panel, verjetnost, ne-verjetnost, neverjetnost, utež, rezultat in reprezentativnost. V sistematični pregled je bilo po procesu eliminacija vključenih 74 referenc, ki so omenjale 69 edinstvenih spletnih panelov in 83 empiričnih študij, ki so uporabljale te spletne panele.

  
Modul

CESSDA usposabljanje

UČBENIK ZA RAVNANJE Z RAZISKOVALNIMI PODATKI

Raziskovalec, vsebine iz učbenika ti bodo pomagale pri ravnanju s podatki, da bo le-te mogoče poiskati, da bodo razumljivi, trajno dostopni in uporabni za različne namene.

  

LogoADP

Arhiv družboslovnih podatkov
Fakulteta za družbene vede
Univerza v Ljubljani
Kardeljeva ploščad 5
1000 Ljubljana
tel: 01 5805 292, 01 5805 293
e-mail: arhiv.podatkov@fdv.uni-lj.si

Facebook   Twitter   YouTube   SlideShare