Dan spletnega anketiranja 2019

25. septembra 2019 je na Fakulteti za družbene vede, Univerze v Ljubljani, potekal že 8. Dan spletnega anketiranja (DSA). Dogodek je organiziral Center za družboslovno informatiko (CDI) Fakultete za družbene vede in je bil namenjen širši strokovni javnosti in vsem uporabnikov spletnih anket ter uporabnikom orodja za spletno anketiranje 1KA.

V uvodnem delu je vodja CDI, dr. Vasja Vehovar, predstavil trend na področju spletnih anket in razvoja orodja 1KA. Izpostavil je, da se večina anket danes izvaja preko mobilnih telefonov in je zato je pri oblikovanju le-teh potrebno upoštevati pravilo »mobile first«, ki pomeni, da je treba vprašanja oblikovati primarno za prikaz na pametnem telefonu. Dotaknil se je tudi problema nesodelovanja respondentov ter učinka uvedbe GDPR na sam anketni proces. Dodal je, da ima orodje 1KA eno najbolj naprednih podpor GDPR anketam.

Foto: FDV

V nadaljevanju je slušatelje nagovoril največji poznavalec spletnih anket dr. Mick Couper iz Univerze v Michiganu, ZDA, ki je predstavil izzive mobilnih anket. Predstavil je nekaj mitov, ki veljajo na področju mobilnih anket ter jih ovrgel oz. podkrepil z empiričnimi dokazi. Tudi sam se je med drugim dotaknil problema neodzivnosti respondentov ter izpostavil, da sta stopnja odgovorov in stopnja prekinitev pri pametnih telefonih nižji v primerjavi z računalnikom. Odgovarjal na tudi na vprašanja, ki so mu jih slušatelji zastavili bodisi pred predavanjem v pisni obliki bodisi na samem dogodku.

V drugem delu so sledile tri vzporedne delavnice, namenjene različnim segmentom uporabnikov orodja 1KA:

1) začetnim uporabnikom je bila namenjena delavnica na kateri je dr. Gregor Čehovin predstavil sistemski pregled glavnih funkcionalnosti 1KA;

2) udeležencem, ki so bili z osnovami že seznanjeni, sta na drugi delavnici asis. Miha Matjašič in Katja Zrim predstavila napredne in nove funkcionalnosti 1KA, razvite v zadnjem letu;

3) Peter Hrvatin je organizacijam, ki jih zanimajo možnosti internet rabe sistema 1KA, predstavil možnosti integracije 1KA in razvoja dodatnih rešitev po meri.

 

Več informacij in utrinkov iz delavnice si lahko pogledate na povezavi.

 

Prejšnji članek

6. oktober: svetovni dan bivalnega okolja

Naslednji članek

Svetovni dan hrane: »Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote«

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja