Domov » stroka

Razvoj podatkovnih storitev v regiji

16 January 2018 Brez komentarjev sonjab

10 držav je pripravilo načrte za ustanovitev podatkovnih storitev za družboslovje.

V okviru evropskega projekta CESSDA SaW, ki se je končal oktobra 2017, so med drugim nastali tudi načrti za ustanovitev arhivov družboslovnih podatkov, in sicer za naslednje države: Albanija, Avstrija, Bolgarija, Hrvaška, Kosovo, Latvija, Makedonija, Črna Gora, Srbija in Ukrajina.

Inštituti, ki si prizadevajo, da bi njihove države zagotovile možnosti za ustanovitev podatkovnih storitev, so načrte razvijali skupaj s člani konzorcija CESSDA.

Načrti vključujejo definicijo poslanstva arhiva, opis pristojnosti in potrebne infrastrukture, kakor tudi opis potrebnih virov in izzivov za ustanovitev uspešno delujočega arhiva družboslovnih podatkov.

Do danes sta arhiv družboslovnih podatkov ustanovili Avstrija in Srbija. Sicer pa smo v ADP v preteklosti že aktivno sodelovali v projektih  (glej npr. SEEDS, SERSCIDA), v katerih je potekalo usposabljanje za delo v arhivih.

V ADP s posebnim zanimanjem spremljamo razvoj podatkovnih storitev na Hrvaškem, Srbiji in drugih državah v regiji.

Več v prispevku na CESSDA ERIC.

Komentiraj!

Dodajte svoj komentar ali uporabite trackback iz svoje strani. Lahko se tudi naročite na komentarje preko RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Lahko uporabite:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>