Delavnica projekta SEEDS v Ljubljani

Partnerji iz Švice, Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Črne Gore, Albanije in Kosova sodelujejo v projektu priprave pogojev za vzpostavitev podatkovnih storitev na področju Balkana. V začetku februarja 2016 so se predstavniki partnerskih držav srečali v Ljubljani. Več v nadaljevanju.

Osnovni namen projekta SEEDS (2015-2017) je pripraviti podlago za vzpostavitev novih podatkovnih servisov v partnerskih državah zahodnega Balkana. Cilj je, da partnerji tekom projekta vzpostavijo tehnično infrastrukturo za arhiviranje in spletno stran za promocijo podatkovnih storitev. Prav tako, da pripravijo osnutek načrta za vzpostavitev podatkovnega servisa, konkretne usmeritve, postopke in si pridobijo znanje, potrebno za vzpostavitev in vzdrževanje take infrastrukture.

Udeleženci delavnice SEEDS v Ljubljani (Foto: Urban Resnik)
Udeleženci delavnice SEEDS v Ljubljani (Foto: Urban Resnik)

Na delavnici SEEDS, ki se je pred nedavnim odvila v Ljubljani, od 9. do 11. februarja 2016, so se udeleženci pod mentorstvom predavateljev iz švicarskega FORS in slovenskega ADP seznanili z različnimi vidiki priprave podatkov za arhiviranje. Gradivo z delavnice je na voljo na povezavi.

Udeleženci so za potrebe usposabljanja pridobili raziskave raziskovalcev iz svojih držav, in sicer v povezavi s projektom RRPP. Ker je delo z raziskovalci, avtorji raziskav, pomemben del procesa arhiviranja, smo temu namenili dobršen del pozornosti. Projekt RRPP, ki ga financira »Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC)«, je na delavnici predstavila Magdalena Solska. Delavnico smo začeli s tem, kako pridobiti podatke od raziskovalcev. Nadaljevali pa smo s postopki, ki jim je potrebno slediti, da pripravimo raziskavo (podatkovno datoteko, metodološki opis raziskovanja in spremno gradivo) za dolgoročno hrambo in sekundarno uporabo. Posebno pozornost smo na delavnici namenili tudi ravnanju s kvalitativnimi podatki, o čemer je predavala in delila svoje bogate izkušnje in znanje Arja Kuula-Luumi iz finskega FSD.

ADP v projektu nastopa kot mentor pa tudi kot izkušen partner iz regije, ki je zaradi poznavanja politične, gospodarske in raziskovalne situacije na zahodnem Balkanu v vlogi posebnega svetovalca.

Za uresničitev zadanih ciljev so v projektu predvidene tri delavnice. Prva je potekala oktobra 2015 v Beogradu, druga februarja 2016 v Ljubljani in tretja bo potekala predvidoma jeseni 2016 v Zagrebu.

Prejšnji članek

Načrtovanje raziskovalnih podatkov moraš imeti rad

Naslednji članek

Mikropodatki popisov prebivalstva Slovenije 1830-1931

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja