Seminar za doktorske študente na Univerzi Manchester

V okviru projekta Foster ADP v sodelovanju s štirimi arhivi iz organizacije CESSDA (UKDA, FORS, GESIS in DDA) pomaga organizirati seminarje za doktorske študente s poudarkom na »data management planning« oz. ravnanju z raziskovalnimi podatki. S seminarji arhivi uresničujemo glavno poslanstvo projekta FOSTER, to je promocija odprtega dostopa do znanstvenih rezultatov. Če želimo dolgoročno ohranjati raziskovalne podatke in jih deliti z raziskovalno skupnostjo, je zanje potrebno ustrezno poskrbeti.

Utrinek s seminarja za doktorske študente. Foto: Irena Vipavc Brvar
Utrinek s seminarja za doktorske študente. Foto: Irena Vipavc Brvar

O tem, kako doseči ta cilj, je tekla beseda tudi na zadnjem seminarju, ki se je odvil 6. in 7. oktobra 2015 v Veliki Britaniji, natančneje na Univerzi Manchester, v organizaciji UK Data Service. Seminar z naslovom Research Data Management and Open Data je vsebinsko pokrival vprašanja načrtovanja ravnanja z raziskovalnimi podatki. Udeleženci seminarja so se seznanili s ključnimi točkami ravnanja s podatki:

  • dokumentacija in opis raziskave,
  • etični in pravni vidiki ravnanja s podatki in deljenje občutljivih podatkov,
  • anonimizacija raziskovalnih podatkov za potrebe druge rabe,
  • priprava načrta za ravnanje z raziskovalnimi podatki,
  • ravnanje s podatki (organizacija dokumentov, hramba in varnost),
  • priprava podatkov za potrebe dolgročne hrambe in druge rabe.

Izobraževanje so izvajali kolegi iz britanskega UK Data Service, danskega Danish Data Archive (DDA) in slovenskega Arhiva družboslovnih podatkov, ter iz Digital Curation Center, udeležilo se ga je 20 doktorskih študentov različnih smeri.

Program dogodka

Predavanja

Naslednji seminar bo potekal 5. novembra 2015 v nemškem arhivu GESIS ter kasneje v novembru še v danskem Danish Data Archive.

Prejšnji članek

Izziv vključevanja mikropodatkov v izobraževanje na konferenci Soočanje z demografskimi izzivi

Naslednji članek

ADP v projektu CESSDA SaW

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja