Domov » blog

Zaključna konferenca projekta SERSCIDA v Sarajevu

10 June 2014 Brez komentarjev Tagi: irenavb

Zaključna konferenca projekta SERSCIDA v Sarajevu

Projekt SERSCIDA (Support for Establishment of National /Regional Social Science Data Archives ) se približuje svojemu koncu. S partnerji projekta smo 29. maja 2014, v Sarajevu, organizirali zaključno konferenco z namenom informiranja zainteresirane ciljne javnosti o dosežkih samega projekta.

Konference se je udeležilo 67 posameznikov. Udeleženci so v glavnem prišli iz treh držav, v katerih se razvijajo novi podatkovni arhivi: s Hrvaške in Srbije ter gostiteljice Bosne in Hercegovine.  Med udeleženci smo bili tudi predstavniki partnerskih organizacij: iz Velike Britanije, Švedske, Švice in Slovenije.

Na enodnevni konferenci so štirje predstavniki iz Slovenije aktivno sodelovali na okrogli mizi. Mag. Urban Krajcar, direktor direktorata za šolstvo, MIZŠ in Tomaž Smrekar, vodja Sektorja za izkazovanje statističnih podatkov in metod, SURS, sta predstavila svoja prispevka na okrogli mizi z naslovom ”Data Archives / Services and Policy Level Issues”, namenjeni vprašanjem financiranja arhivov in načrtovanju storitev vezanih na ravnanje s podatki. Živa Broder, raziskovalka na Centru za raziskovanje javnega mnenja, FDV, in Irena Vipavc Brvar, raziskovalka v Arhivu družboslovnih podatkov, pa sta s svojimi prispevki sodelovali na okrogli mizi z naslovom ”Data Archives / Services and Research Communities”, namenjeni raziskovalcem.

Konference so se udeležili  odločevalci in določevalci politik z različnih ministrstev, raziskovalci – ustvarjalci podatkov in raziskovalci – uporabniki podatkov treh držav bivše Jugoslavije, ki podatkovne storitve šele vzpostavljajo. Po drugi strani pa tudi bodoči sodelavci arhivov, med katerimi pričakujemo zlasti sodelovanje knjižničarjev in informatikov. Udeleženci so bili navdušeni nad predstavljenim in so podprli vzpostavitev omenjenih servisov.

V okviru celotnega projekta je potekalo precej izobraževanj in poslovnih srečanj različnih akterjev. Nastalo je več dokumentov, ki bodo služili novim arhivom. Za vse tri podatkovne servise je bil postavljen prototip spletne strani, ki ga bo ob vzpostavitvi mogoče neposredno uporabiti. Do konca projekta (30. junija 2014) nas čaka še vzpostavitev prototipa podatkovne baze.

Udeleženci sestanka SERSCIDA v Sarajevu.

Udeleženci sestanka SERSCIDA v Sarajevu.

Partnerji projekta smo se v petek, 30.5.2014, srečali še na krajšem delovnem sestanku, kjer smo določili zadnje korake v smeri zaključka tega dve in pol letnega projekta ter govorili o možnostih bodočega nadaljnjega sodelovanja.

Več o konferenci na  http://www.serscida.eu/en/about-project/dissemination-meeting-2014

Komentiraj!

Dodajte svoj komentar ali uporabite trackback iz svoje strani. Lahko se tudi naročite na komentarje preko RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Lahko uporabite:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>