Privacy in Statistical Databases 2014 konferenca

Letošnja Privacy in Statistical Databases konferenca, že šesta po vrsti, se je odvila na Ibizi, ki je sicer bolj kot po zaščiti podatkov znana po elektronski glasbi, divjih zabavah in lepih plažah. Vendar pa je v terminu od 17.-19. septembra postregla tudi z zelo zanimivimi predstavitvami s področja zaupnosti v podatkovnih bazah.psd2014

Tridnevna konferenca je bila tematsko razdeljena po dnevih: prvi dan se je govorili o zaščiti mikropodatkov in ustvarjanju sintetičnih podatkov, drugi dan o modelih zaščite in o programski opremi, tretji dan pa je bil namenjen zaščiti tabelarnih podatkov. Ugledni predavatelji z vsega sveta so, razdeljeni v raznolike sekcije, delili svoje izkušnje in rešitve na področju zaščite podatkov.

Na letošnji konferenci je prvič sodeloval tudi Arhiv družboslovnih podatkov. Sebastian Kočar je namreč predstavil orodje za zaščito agregiranih podatkov, ki so del opisa raziskave in sledijo DDI standardu . Ta je pretežno uporabljen v arhivih podatkov, pa tudi na statističnih uradih. DDI Data Description Statistics Protection Software pa je bil primarno razvit za zaščito agregiranih podatkov uradne statistike, ki jih Arhiv družboslovnih podatkov javno objavlja na svoji spletni strani.

Več o vsebini konference si lahko preberete na spletni strani PSD2014, več o orodju pa na spletni strani DDI Alliance.

Prejšnji članek

Foster: Odprti dostop do publikacij in raziskovalnih podatkov

Naslednji članek

Odpiranje podatkov javnega sektorja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja