Četrte DwB delavnice: delo s podatki EU-LFS

V okviru projekta Data without Boundaries je med 17. in 19. septembrom 2014 v Ljubljani potekala četrta v vrsti DwB delavnic z naslovom Working with data from official statistics in Europe – particularly the European Union Labour Force Survey (EU-LFS). Delavnice so bile namenjene predvsem doktorskim študentom in registriranim raziskovalcem, ki se zanimajo za uporabo raziskave EU-LFS pri svojem raziskovalnem delu.IMG_0906

Udeležencem, ki so prihajali predvsem iz držav EU, je bil najprej predstavljen sam projekt DwB, nato pa še pregled podatkov uradnih statistik ter pravila dostopa do njih. Predstavljena je bila tudi slovenska raziskava Anketa o delovni sili, vključno z možnostmi dostopa do skrbno pripravljenih nezaščitenih mikropodatkov ter metapodatkov. Raziskovalci so bili podrobneje seznanjeni s samo raziskavo European Labour Force Survey, pri čemer so imeli možnost neposrednega kontakta z Eurostatovim koordinatorjem raziskave Frankom Espelagom. Na tem mestu se je razvila diskusija o možnostih uvedbe novih spremenljivk, ki bi jih raziskovalci potrebovali pri svojem raziskovanju, ter razprava o samih prevodih vprašalnikov in o poenotenju vsebine raziskave po posameznih državah. Tridnevna delavnica se je zaključila z dvema praktičnima sekcijama, v sklopu katerih so udeleženci s pomočjo programa SPSS delali z mednarodnimi EU-LFS mikropodatki, ki so bili posebej za ta namen pripravljeni na Eurostatu. Dogodek je potekal v organizaciji GESIS-a ter slovenskih partnerjev projekta DwB, Statističnega urada Republike Slovenije in Arhiva družboslovnih podatkov s Fakultete za družbene vede.

Več o vsebini dogodka si lahko prebereta na naslednji povezavi. Na tej spletni strani lahko najdete tudi prezentacije in ostala gradiva z dogodka.

Prejšnji članek

Družboslovni podatkovni viri za delo s srednješolci

Naslednji članek

11. mednarodna konferenca Applied Statistics v Ribnem

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja