Dostop do kakovostnih raziskovalnih podatkov v domačih in mednarodnih podatkovnih katalogih

V ADP omogočamo dostop do več kot 600 družboslovnih raziskav, ki pokrivajo najrazličnejše teme. Toda kako v množici najti želene podatke? Da bi uporabnike usposobili za iskanje kakovostnih podatkov in ustrezno rabo podatkov, v ADP izvajamo delavnice.

Delavnica za uporabnike podatkov ADP, 4.12.2013

Ena od teh je potekala 4. decembra 2013. Udeleženci so s seznanili z osnovnimi pojmi za delo z raziskovalnimi podatki, kot so  sekundarna analiza, mikro podatki, metapodatki, citiranje idr.. Predstavili smo jim, kako preko spletne strani ADP priti do kakovostnih raziskovalnih podatkov v domačih in mednarodnih podatkovnih katalogih.

Usposobili so se za uporabo pregledovalnika Nesstar, ki med drugim omogoča iskanje, pregledovanje in enostavno analizo podatkov neposredno na spletu ter se seznanili z mednarodnimi podatkovnimi bazami.

Delavnice se je udeležilo 13 udeležencev. Skoraj polovica jih je prišla s FDV, ostali s Fakultete za upravo, Fakultete za zdravstvene vede v Novem mestu, Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici, Inštituta RS za socialno varstvo, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter iz Osrednje družboslovne knjižnice Jožeta Goričarja na FDV.

Udeleženci so potrebo po znanju s področja iskanja in rabe družboslovnih podatkov zaznali ob pripravi diplomskih, magistrskih, doktorskih del oz. ob pripravi raziskav. V svojih pričakovanjih so zapisali, da bi se želeli podrobneje spoznati s tematikami, kot so npr. delovanje kulturnih organizacij, raziskave o romski populaciji, marketing v podjetjih in podobno.  Udeleženci ocenjujejo, da je delavnica zadostila njihovim pričakovanjem, saj so dobili veliko praktičnih informacij.

Delavnico je vodila Irena Vipavc Brvar, univ. dipl. soc.. V načrtu je bila tudi kratka predstavitev možnosti dostopa do podatkov, ki jih hrani SURS, vendar je zaradi nujne in nenačrtovane zadržanosti predavatelja preložena na začetek leta 2014.

Zaradi velikega zanimanja za delavnico že napovedujemo nov termin. Vabljeni na brezplačno delavnico Dostop do kakovostnih raziskovalnih podatkov v domačih in mednarodnih podatkovnih katalogih, ki se bo odvila 22. januarja 2014, 13.00-16.00, v predavalnici 25 na FDV.

Prejšnji članek

Oddaljen dostop do podatkov na Švedskem

Naslednji članek

Delavnica: Ravnanje z raziskovalnimi podatki

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja