eNovice ADP logo

eNOVICE

ARHIVA DRUŽBOSLOVNIH PODATKOV



Facebook   Twitter   YouTube   SlideShare  



16. december 2020

Home     UPORABI PODATKE  PREDAJ RAZISKAVO  USPOSOBI SE

  

Vabilo na spletna seminarja: Uporaba besedilnih podatkov iz kataloga ADP

adp

V ADP v sodelovanju z raziskovalcem dr. Urbanom Boljko, IRSSV, pripravljamo dva vsebinsko povezana spletna seminarja o analizi kvalitativnih podatkov. Raziskovalce, pedagoge in študente vabimo k udeležbi.

Na prvem seminarju, ki bo potekal 12. januarja 2021, se bodo udeleženci seznanili z uporabo orodja za analizo kvalitativnih podatkov, v drugem seminarju, ki bo potekal 19. januarja 2021, pa bodo videli praktično rabo orodja na primeru analize podatkov iz Kataloga ADP.

Seminarji so brezplačni, vendar se je nanje potrebno prijaviti.

  

ZA USTVARJALCE DRUŽBOSLOVNIH PODATKOV

Skupaj za boljše razumevanje COVID-19

Da bi se lahko ustrezno in pravočasno odzvali na krizne razmere v obdobju COVID-19, je pomembna hitra razpoložljivost kakovostnih podatkov, ki so zadostno opisani, da jih lahko uporabijo tudi raziskovalci izven skupine, ki jih je zbrala. Vzorci z virusom C-19 za razbiranje genetske sestave so zaokrožili širom sveta v nekaj tednih po izbruhu pandemije z namenom prispevati k razumevanju in obvladovanju bolezni, kar vključuje izdelavo cepiv, lajšanje simptomov, ukrepe za preprečevanje okužbe ipd. Vabljeni k deljenju vaših raziskovalnih podatkov!

Program za anonimizacijo podatkov Amnesia

Amnesia zagotavlja visoko kakovostno anonimizacijo, saj deluje po vnaprej določenih računalniških algoritmih, obenem pa ima raziskovalec možnost narejeno tudi preveriti. Gre za enostavno orodje, ki je plod dela strokovnjakov in promotorjev odprte znanosti, ki spodbujajo k deljenju podatkov, a na varen način. Vabljeni k preizkušanju orodja!

Čarovnik za pomoč pri oblikovanju soglasja za sodelovanje v raziskavi

Pri evropski digitalni infrastrukturi za umetnost in humanistiko DARIAH so oblikovali spletno orodje DARIAH ELDAH Consent Form Wizard za podporo pri oblikovanju obrazca, s katerim od udeležencev pridobimo soglasje za sodelovanje ter opredelimo način obdelave njihovih osebnih podatkov. Vabljeni k branju in preizkušanju čarovnika!

NE SPREGLEJTE

  

ZA UPORABNIKE DRUŽBOSLOVNIH PODATKOV

Raziskovalni podatki: Data that gives context to the pandemic

V angleškem arhivu UKDS je na voljo seznam obstoječih raziskav na temo COVID-19, ki so bile izvedene v Združenem kraljestvu. V objavi so na voljo razširjene informacije o posameznih raziskavah. Nekaj podatkov je že na voljo za sekundarno analizo. Priporočamo!

NE SPREGLEJTE

  

IZ ARHIVSKE STROKE

CESSDA Data Management Expert Guide User Story

Data Management Expert Guide (DMEG) so zasnovali evropski strokovnjaki s ciljem izboljšati ravnanje z raziskovalnimi podatki in podatke narediti FAIR (najdljive, dostopne, povezljive z drugimi in urejene tako, da so lahko ponovno uporabljeni). Tokrat je svojo izkušnjo z vodičem delila dr. Ana Slavec, ki v največji meri uporablja 5. poglavje, t.i. Protect, ki se osredotoča na varstvo podatkov. Vabljeni k branju!

NE SPREGLEJTE

  

VOZLIŠČE RESEARCH DATA ALLIANCE SLOVENIJA

Modul

17. plenarno srečanje RDA

Priprave na 17. plenarno srečanje so v polnem teku. Tokratna krovna tema je odpiranje podatkov za svetovne izzive, organizatorji Digital Curation Centre, Jisc in STFC-UKRI pa želijo omogočiti globalno sodelovanje deležnikov za podporo deljenju podatkov in trajnostnim rešitvam v dobro vseh. Zaenkrat je v pripravi hibridni format, ki bo združeval sestanke na daljavo s srečanji v živo. Organizatorji sekcij lahko svoje prijave oddajo do 12. 1. 2021, do 12. 2. je mogoče prijaviti vzporedne dogodke, razpis za plakate pa je odprt do 26. 3.

Strateški načrt RDA za obdobje 2020—2023

Nov strateški načrt, četrti po vrsti, odraža razvoj RDA v zrelo, vzdržno in strokovno organizacijo kljub negotovim razmeram. Načrt opredeljuje strateške cilje in prednostne naloge na področju skupnosti, procesov in produktov. RDA želi optimalno podpreti svetovno, raznoliko skupnost in pritegniti deležnike iz vseh področij. Vabljeni k branju!

NE SPREGLEJTE

  

RAZISKAVE IZ KATALOGA ADP

Prva pomoč kot oblika solidarnosti v sodobni slovenski družbi, 2012

Glavni namen raziskave je bil ugotoviti, kakšna je pripravljenost (potencial) za dajanje prve pomoči v sodobni slovenski družbi, kateri dejavniki vplivajo na to pripravljenost in kam lahko umestimo ta potencial na oseh prosocialno – asocialno in moralno – pravno. Raziskava je bila izvedena s pomočjo telefonske ankete na vzorcu polnoletnih prebivalcev Republike Slovenije. Opravljenih je bilo 853 anket. Vprašalnik je vseboval naslednje vsebinske sklope: (1) usposabljanje iz prve pomoči, (2) znanje prve pomoči, (3) opredelitve do dajanja prve pomoči, (4) opredelitve do spodbujevalnih dejavnikov za dajanje prve pomoči, (5) opredelitve do zaviralnih dejavnikov za dajanje prve pomoči, (6) demografski podatki.

Eksperiment o korporativnem ugledu, porabniških stereotipih in zaupanju, 2019

Raziskava je bila izvedena v okviru mednarodnega raziskovalnega projekta "Spremljanje preferenc potrošnikov skozi potrošniške stereotipe" (N5-0084), katerega namen je proučiti, kako različne vrste porabniških stereotipov v zvezi z blagovnimi znamkami (država izvora, tipični kupci znamke, znamka sama) vplivajo na nakupno vedenje porabnikov. Anketa je bila izvedena preko spletne aplikacije 1ka, med prebivalci Združenega kraljestva starih od 18 do 90 let, ki sodelujejo na spletnem panelu Prolific Academic. Eksperiment se osredotoča na porabniške stereotipe v zvezi s korporativno blagovno znamko in poskuša odgovoriti na vprašanje, kako dimenzije korporativnega ugleda (naravnanost k odjemalcem, dober delodajalec, družbeno in okoljsko odgovorno podjetje, kakovost izdelkov in storitev ter finančno močno in zanesljivo podjetje) vplivajo na zaznave topline oziroma kompetentnosti. Poleg tega pa je cilj raziskave tudi preveriti, kako zaznave topline in kompetentnosti prenašajo (mediacija) vplive dimenzij korporativnega ugleda na zaupanje porabnika do korporativne znamke. Za potrebe preverjanja konceptualnega modela je bil oblikovan eksperiment, pri katerem so raziskovalci manipulirali informacije v predstavitvi namišljenega telekomunikacijskega podjetja.

  
Modul

CESSDA usposabljanje

UČBENIK ZA RAVNANJE Z RAZISKOVALNIMI PODATKI

Raziskovalec, vsebine iz učbenika ti bodo pomagale pri ravnanju s podatki, da bo le-te mogoče poiskati, da bodo razumljivi, trajno dostopni in uporabni za različne namene.

  

LogoADP

Arhiv družboslovnih podatkov
Fakulteta za družbene vede
Univerza v Ljubljani
Kardeljeva ploščad 5
1000 Ljubljana
tel: 01 5805 292, 01 5805 293
e-mail: arhiv.podatkov@fdv.uni-lj.si

Facebook   Twitter   YouTube   SlideShare