eNovice ADP logo

eNOVICE

ARHIVA DRUŽBOSLOVNIH PODATKOV



Facebook   Twitter   YouTube   SlideShare  



15. oktober 2020

Home     UPORABI PODATKE  PREDAJ RAZISKAVO  USPOSOBI SE

  

Zbiramo podatke iz raziskav o COVID-19

covid19

V Arhivu družboslovnih podatkov vzpostavljamo novo podatkovno (tematsko) zbirko o družbenih vidikih epidemije COVID-19. Raziskovalce, raziskovalne agencije in novinarje, ki so zbrali podatke o družbi in ljudeh, vezane na COVID-19, vabimo k sodelovanju.

Če imate svojo raziskavo o COVID-19 ali veste, da jo je opravil kdo drug, vas vabimo, da nas o njej obvestite s pomočjo obrazca Evidentiraj raziskavo!

Več informacij in kontakt na povezavi.

Nekaj raziskovalnih podatkov, vezanih na COVID-19, najdete že v drugih katalogih, npr. v podatkovnem katalogu CESSDA.

  

NOVICE ZA USTVARJALCE PODATKOV

Orodje: DARIAH ELDAH Consent Form Wizard

ELDAH so v okviru financiranja CLAIN in DARIAH razvili orodje (čarovnik) za pomoč pri pripravi soglasja, namenjenega raziskovalcem pri raziskovanju v družboslovju. Trenutno so na voljo tri vrste soglasij za različne namene. Vabljeni k testiranju!

NE SPREGLEJTE

  

NOVICE ZA UPORABNIKE PODATKOV

Spletni seminar: Introduction to EMM Survey Registry

Partnerji v projektu SSHOC organizirajo spletni seminar, na katerem bodo predstavili spletno orodje za prikaz raziskav na temo etničnih manjšin in migrantov v več kot 30 evropskih državah. Dogodek bo potekal 26. oktobra 2020. Vabljeni, da se pridružite.

Spletna delavnica: COVID-19 Data Dive: Exploring the social and economic impacts of the pandemic

Angleški podatkovni center in arhiv UKDS organizira brezplačno dvodnevno delavnico z namenom združiti informacije o podatkih na temo covid-19. Sodelujoči se bodo povezali v majhne skupine, kjer bodo pod vodstvom strokovnjakov povezovali različne podatkovne datoteke in odkrivali nove možnosti raziskovalnih interesov. Priporočamo!

NE SPREGLEJTE

  

NOVICE IZ STROKE

Dogodki Mlade akademije 2020: Načrt S, reproducibilnost, Evropski oblak odprte znanosti in vrednotenje raziskovalne dejavnosti

Mlada akademija tudi letos organizira dogodek na temo odprte znanosti. Tudi tokrat bo potekal v okviru Meseca znanosti, ki ga organizira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, in sicer v obliki štirih e-dogodkov v tednu odprtega dostopa od 19. do 22. oktobra. Osredotočili se bodo na štiri teme: Načrt S, reproducibilnost, Evropski oblak odprte znanosti in vrednotenje raziskovalne dejavnosti. Prvi trije dogodki bodo v obliki seminarja, zadnji pa bo okrogla miza. Dogodek bo potekal v živo preko platforme Youtube. Vabljeni!

NE SPREGLEJTE

  

VOZLIŠČE RESEARCH DATA ALLIANCE SLOVENIJA

Modul

Vozlišče RDA Slovenija v septembru

Člani vozlišča so se konec meseca sestali, da so se seznanili s tekočim delom, se pogovarjali o nacionalnem in mednarodnem povezovanju ter sodelovanju pri Raziskovalni in inovacijski strategiji in predstavili novo iniciativo za podatke o covid-19. Zapisnik sestanka je objavljen v repozitoriju vozlišča na spletni strani RDA.

16. plenarno srečanje RDA

Tema tokratnega plenarnega srečanja je »Knowledge Ecology«, organizirajo pa ga CONARE Costa Rica, RDA-US in Research Data Canada. Srečanje bo potekalo med 9. in 12. novembrom 2020 in izključno preko spleta. Tokrat bo potrebno prispevati prijavnino, organizatorji pa zagotavljajo možnosti za sodelovanje in povezovanje med udeleženci. Program srečanja je že objavljen, do 25. oktobra se lahko še prijavite za sodelovanje v sekciji plakatov. Vabljeni k udeležbi!

Nove zgodbe prevzema

RDA je jeseni objavil več zgodb prevzema, v katerih različni deležniki delijo svoje izkušnje pri implementaciji priporočil in rešitev RDA v svoje delo, od izobraževanja o odprti znanosti v Južni Afriki do dokumentiranja podatkovnega rodovnika. Med njimi najdete tudi poročilo slovenskega vozlišča o vlogi priporočil RDA pri podpori odprtim podatkom v slovenskem znanstvenem založništvu.

NE SPREGLEJTE

  

RAZISKAVE IZ KATALOGA ADP

Prostorske in okoljske vrednote, 2004_2018

Raziskavo je v okviru projekta CRP, »Konkurenčnost Slovenije 2001-2006« izvedel Center za prostorsko sociologijo (CPS) na Fakulteti za družbene vede, Univerza v Ljubljani. Cilj raziskave je bil s pomočjo terenske ankete na izbranem vzorcu ugotoviti, kako prebivalstvo Slovenije zaznava okolje oziroma prostor, v katerem živi, ter procese v njem. Pri tem je bilo nujno potrebno upoštevati tudi dejansko okoljsko situacijo v Sloveniji, pri čemer so pomembni dejavniki kot npr. različna stopnja degradacije okolja, prisotnost različnih vrst negativnih okoljskih vplivov, na drugi strani pa tudi družbeno-ekonomske razmere na določenem območju. Na anketo je odgovorilo 1005 respondentov.

Raziskave Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani

V sodelovanju z Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani, smo trajno shranili 3 raziskave o korporativnem ogledu, blagovnih znamkah in potrošništvu, ki so v letu 2019 nastale pod vodstvom mag. Petra Gidakovića in dr. Vesne Žabkar:

Eksperiment o korporativnem ugledu, porabniških stereotipih in zaupanju, 2019

Anketa o ugledu korporativnih blagovnih znamk, 2019: Porabniške zaznave korporativnega ugleda ameriških znamk

Anketa o porabniških stereotipih glede blagovnih znamk, 2019

  
Modul

CESSDA usposabljanje

UČBENIK ZA RAVNANJE Z RAZISKOVALNIMI PODATKI

Raziskovalec, vsebine iz učbenika ti bodo pomagale pri ravnanju s podatki, da bo le-te mogoče poiskati, da bodo razumljivi, trajno dostopni in uporabni za različne namene.

  

LogoADP

Arhiv družboslovnih podatkov
Fakulteta za družbene vede
Univerza v Ljubljani
Kardeljeva ploščad 5
1000 Ljubljana
tel: 01 5805 292, 01 5805 293
e-mail: arhiv.podatkov@fdv.uni-lj.si

Facebook   Twitter   YouTube   SlideShare