eNovice ADP logo

eNOVICE

ARHIVA DRUŽBOSLOVNIH PODATKOV



Facebook   Twitter   YouTube   SlideShare  



10. september 2020

Home     UPORABI PODATKE  PREDAJ RAZISKAVO  USPOSOBI SE

  

Zbiramo podatke iz raziskav o COVID-19

covid19

V Arhivu družboslovnih podatkov vzpostavljamo novo podatkovno zbirko o družbenih vidikih epidemije COVID-19. Namen nove storitve je čim hitreje prispevati k čim boljšemu razumevanju razmer, okoliščin in pogojev, s katerimi se soočamo v času širjenja virusa COVID-19 v Sloveniji. Raziskovalce, raziskovalne agencije in novinarje, ki so zbrali podatke o družbi in ljudeh, vezane na COVID-19, vabimo k sodelovanju.

Če imate svojo raziskavo o COVID-19 ali veste, da jo je opravil kdo drug, vas vabimo, da nas o njej obvestite s pomočjo obrazca Evidentiraj raziskavo!

Več informacij in kontakt na povezavi.

  

NOVICE ZA USTVARJALCE PODATKOV

SSHOC Open Marketplace

Tehnična skupina (Trust-IT) in partnerji v projektu SSHOC so za raziskovalce pripravili platformo »Open Marketplace«, polno uporabnih in zanimivih vsebin, ki bodo v pomoč raziskovalcem v raziskovalnem procesu. Vabljeni k ogledu in uporabi!

NE SPREGLEJTE

  

NOVICE ZA UPORABNIKE PODATKOV

Blog: Učenje evropskih vsebin v slovenskih šolah

Dr. Meta Novak iz Centra za politološke raziskave na Fakulteti za družbene vede piše o stanju in izzivih pri poučevanju evropskih vsebin v osnovnih in srednjih šolah v Sloveniji. Tematiko so raziskali s pomočjo kvantitativne raziskave v letu 2018. Vabljeni k branju celotnega prispevka!

Raziskovalni podatki: Data that gives context to the pandemic

V angleškem arhivu UKDS so objavili seznam obstoječih raziskav na temo COVID-19, ki so bile izvedene v Združenem kraljestvu. V objavi so na voljo razširjene informacije o posameznih raziskavah; nekaj podatkov je že na voljo v UKDS. Priporočamo!

NE SPREGLEJTE

  

NOVICE IZ STROKE

Intervju s portugalskim arhivom APIS

Portugalski arhiv (APIS) je del Univerze v Lizboni, konzorciju CESSDA pa se je pridružil leta 2017. APIS sodeluje v številnih delovnih skupnah konzorcija, s pomočjo trdega dela in podpore drugih arhivov pa si prizadeva pridobiti kar se da veliko število kvantitativnih in kvalitativnih raziskav, dostopnih za sekundarno uporabo domačim in tujim raziskovalcem. V intervjuju izpostavijo svojo trenutno vlogo v konzorciju in predstavijo načrte za prihodnost. Priporočamo v branje!

Evropska družboslovna raziskava prejela nagrado Lijphart/Przeworski/Verba

Eden najbolj znanih evropskih raziskovalnih programov, tj. Evropska družboslovna raziskava (ESS), je prejel Lijphart/Przeworski/Verba nagrado za najboljše podatke na področju primerjalne politike, ki jo vsako leto podeljuje ameriško politološko združenje APSA. Podatki so na voljo v norveškem arhivu NSD. Čestitamo!

NE SPREGLEJTE

  

VOZLIŠČE RESEARCH DATA ALLIANCE SLOVENIJA

Modul

Vozlišče v avgustu in septembru

Kljub temu da se projekt vzpostavitve vozlišča počasi zaključuje, delo še vedno aktivno poteka: delovna skupina za podporne storitve pripravlja slovensko verzijo pripomočka za ravnanje z raziskovalnimi podatki (23 Things for Research Data) in načrtuje predstavitveno delavnico. Delovna skupina za koordinacijo infrastrukturnih storitev pripravlja anketo in poročilo o slovenskih repozitorijih. Za konec meseca že napovedujemo sestanek članov vozlišča. Še vedno vabljeni, da se včlanite v vozlišče!

16. plenarno srečanje RDA: Knowledge Ecology

Končni program 16. plenarnega srečanja RDA z naslovom Ekologija znanja, bo objavljen 26. septembra, znana pa sta že glavna govorca, dr. Bianca Amaro z univerze Pompeu Fabra in dr. Juan Pane iz paragvajskega Centra za trajnostni razvoj (Centro de Desarrollo Sostenible). Do 11. oktobra 2020 se lahko prijavite za sodelovanje v sekciji plakatov.

Sodelovanje v tehničnem svetovalnem odboru

Če želite intenzivneje sodelovati v RDA, lahko do 1. oktobra oddate svojo kandidaturo za članstvo v tehničnem svetovalnem odboru (Technical Advisory Board), ki podpira delo sveta, sodeluje pri razvoju delovnih skupin in vodi oblikovanje tehnične strategije RDA. Člane odbora volijo vsi člani RDA za obdobje treh let. Vabljeni k sodelovanju!

NE SPREGLEJTE

  

RAZISKAVE IZ KATALOGA ADP

Nova raziskava  Učenje evropskih vsebin v slovenskih šolah, 2018

V letu 2019, ko so potekale volitve v Evropski parlament in ko obeležujemo 15. obletnico članstva Slovenije v Evropski uniji (EU), se EU v znanstvenih in strokovnih razpravah (npr. Kratochvíl in Sychra, 2019; Papadopoulos in Piattoni, 2019) bolj kot kadarkoli prej sooča s kritikami glede demokratičnega primanjkljaja ter oddaljenosti od evropskih državljanov. Ker šola predstavlja pomembno, čeprav ne edino, okolje pridobivanja državljanske vednosti o EU, navedena dejstva sprožajo številna raziskovalna vprašanja o učenju in poučevanju evropskih vsebin v šolah. Cilj raziskave je poglobljeno analizirati poglede učiteljev in učiteljic na različne vidike učenja in poučevanja evropskih vsebin v slovenskih šolah (npr. cilji, dostopnost in kakovost gradiv in profesionalnih usposabljanj, poglobljenost obravnave v kurikulumih in obšolskih dejavnostih) ter izzive s katerimi se pri tem soočajo.

Nova raziskava  Medijske navade starejših (65 let in več), 2018

Namen raziskave je bilo zbiranje podatkov o medijskih navadah starejših ljudi, starih 65 let ali več. Cilj je bil proučiti njihovo sposobnost kritičnega vrednotenja informacij v medijih ter izpostavljenost medijem. Zajete so tematike o dnevnem spremljanju medijev, o uporabi interneta in pametnega telefona ter mnenjska vprašanja. V raziskavi je sodelovalo 322 posameznikov.

  
Modul

CESSDA usposabljanje

UČBENIK ZA RAVNANJE Z RAZISKOVALNIMI PODATKI

Raziskovalec, vsebine iz učbenika ti bodo pomagale pri ravnanju s podatki, da bo le-te mogoče poiskati, da bodo razumljivi, trajno dostopni in uporabni za različne namene.

  

LogoADP

Arhiv družboslovnih podatkov
Fakulteta za družbene vede
Univerza v Ljubljani
Kardeljeva ploščad 5
1000 Ljubljana
tel: 01 5805 292, 01 5805 293
e-mail: arhiv.podatkov@fdv.uni-lj.si

Facebook   Twitter   YouTube   SlideShare