eNovice ADP logo

eNOVICE

ARHIVA DRUŽBOSLOVNIH PODATKOV



Facebook   Twitter   YouTube   SlideShare  



9. julij 2020

Home     UPORABI PODATKE  PREDAJ RAZISKAVO  USPOSOBI SE

  

Zaključna konferenca RDA vozlišča Slovenija: Raziskovalni podatki in Evropski oblak odprte znanosti

rda

V četrtek, 18. junija 2020, je vozlišče uspešno zaključilo serijo dogodkov za strokovno javnost s spletno konferenco Raziskovalni podatki in Evropski oblak odprte znanosti. Vodje delovnih skupin vozlišča, slovenska raziskovalca in delegati Evropskega oblaka odprte znanosti so več kot 70 udeležencem predstavili teme s področja ravnanja z raziskovalnimi podatki. Vabljeni k branju bloga!

  

NOVICE ZA USTVARJALCE PODATKOV

Učne vsebine: FAIR Data Maturity Model: specification and guidelines

Izpostavljamo rezultat dela RDA skupine, ki je za raziskovalce in druge deležnike pripravila zanimiv vodič na temo priprave podatkov po principih FAIR. Priporočamo!

Infografika: What will it cost to manage and share my data?

DCC je v sklopu projekta OpenAIRE-Advance pripravil priročno informacijsko in promocijsko infografiko, ki raziskovalcem pojasnjuje koristi pri deljenju raziskovalnih podatkov. V branje priporočamo vsem in zlasti tistim, ki imajo pomisleke glede deljenja svojih podatkov!

Vodič: Toolkit for Researchers on Legal issues

V okviru delovanja OpenAIRE je nastala publikacija, ki bo v pomoč vsem, ki delajo z občutljivimi podatki. Publikacija vsebuje številne podporne vsebine, ki služijo raziskovalnim organizacijam, skupinam in raziskovalcem pri pravnih in etičnih vprašanjih, zlasti glede zasebnosti, GDPR in avtorskih pravic. Priporočamo!

NE SPREGLEJTE

  

NOVICE ZA UPORABNIKE PODATKOV

Data that gives context to the pandemic

V angleškem arhivu UKDS so objavili seznam obstoječih raziskav na temo COVID-19, ki so bile izvedene v Združenem kraljestvu. V objavi so na voljo razširjene informacije o posameznih raziskavah; nekaj podatkov je že na voljo v UKDS. Priporočamo!

NE SPREGLEJTE

  

NOVICE IZ STROKE

Intervju s francoskim arhivom PROGEDO

Francija s CESSDO sodeluje že od samega začetka v letu 1976, ko je ta bila še neformalno združenje. PROGEDO je postal uradni nacionalni ponudnik storitev za Francijo leta 2017, ko je CESSDA postala CESSDA ERIC, z evropskimi infrastrukturami pa se je aktivno povezoval že prej. V intervjuju preverite, kako je potekal razvoj francoskega arhiva in kakšno vlogo ima v konzorciju CESSDA sedaj.

Intervju: Tiziana Ferrari

Tiziana Ferrari je direktorica Fundacije EGI – virtualne infrastrukture, ki je nastala z namenom zagotavljanja računalniških storitev za raziskovanje in inovacije. Tiziana je prav tako koordinatorica pri projektu EOCS-hub, ki ga financira Evropska komisija, in zagotavlja vire za napredno raziskovanje evropskim raziskovalcem. Odgovarja na deset vprašanj o sebi in svojem delu. Priporočamo!

OPERAS pozdravlja nove člane!

OPERAS je evropska raziskovalna infrastruktura za razvoj odprte znanstvene komunikacije na področju družboslovja in humanistike. Nedavno so se ji pridružili APES – portugalsko združenje založnikov visokega šolstva, DH Plus – digitalna humanistika, ki se tesno povezuje s področjem bioinformatike, Fakulteta za humanistiko in družboslovje v Zagrebu in CEON/CEES - Center za evalvacijo v izobraževanju in znanosti. Slovenski ZRC SAZU - Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti, je postal del izvršnega odbora OPERAS. Čestitamo!

NE SPREGLEJTE

  

VOZLIŠČE RESEARCH DATA ALLIANCE SLOVENIJA

Modul

RDA priporočila in smernice za deljenje podatkov v epidemiji covid-19

RDA je 30. junija objavil zaključno verzijo priporočil za deljenje podatkov o covid-19. Ko je javno zdravje ogroženo, je pravočasno in dosledno deljenje podatkov nujno potrebno. Odprti raziskovalni podatki so ključni za uspešno pripravo in odziv na pandemije. Priporočila, ki jih je v delovni skupini RDA pripravilo več kot 600 strokovnjakov, so že dostopna! Priporočamo!

Razpis za sklope 16. plenarnega srečanja RDA

16. plenarno srečanje RDA bo potekalo med 9. in 13. novembrom 2020, iz preventivnih razlogov tudi tokrat v virtualni obliki. Tema srečanja je ekologija znanja (Knowledge Ecology). Vsi, ki želite v program plenarnega srečanja vključiti srečanje svoje delovne skupine ali v nastajajočo skupino privabiti nove člane, lahko do 4. avgusta oddate prijavo za sestanek. Vabljeni k sodelovanju!

TRUST principi za digitalne repozitorije

V maju je RDA sodeloval pri objavi smernic, s katerimi digitalni repozitoriji, predvsem tisti, ki se posvečajo skrbništvu nad podatki, ohranjajo zaupanja vredno delovanje. Kratica TRUST zajema transparentnost (transparency), odgovornost (responsibility), osredotočenost na uporabnika (user focus), trajnost (sustainability) in tehnologijo (technology). Smernice so nastale v interesni skupini RDA/WDS Certification of Digital Repositories, podprlo pa jih je že več kot 20 organizacij.

NE SPREGLEJTE

  

RAZISKAVE IZ KATALOGA ADP

Nova raziskava  Učenje evropskih vsebin v slovenskih šolah, 2018

V letu 2019, ko so potekale volitve v Evropski parlament ter obeležujemo 15. obletnico članstva Slovenije v Evropski uniji, se Evropska unija (EU) v znanstvenih in strokovnih razpravah (npr. Kratochvíl in Sychra, 2019; Papadopoulos in Piattoni, 2019) bolj kot kdajkoli prej sooča s kritikami glede demokratičnega primanjkljaja ter oddaljenosti od evropskih državljanov. Ker šola predstavlja pomembno, čeprav ne edino, okolje pridobivanja državljanske vednosti o EU, navedena dejstva sprožajo številna raziskovalna vprašanja o učenju in poučevanju evropskih vsebin v šolah. Cilj raziskave je poglobljeno analizirati poglede učiteljev in učiteljic na različne vidike učenja in poučevanja evropskih vsebin v slovenskih šolah (npr. cilji, dostopnost in kakovost gradiv in profesionalnih usposabljanj, poglobljenost obravnave v kurikulumih in obšolskih dejavnostih) ter izzive s katerimi se pri tem soočajo. S pomočjo raziskave vključevanja evropskih vsebin v slovenskih šolah smo po bliže spoznali, na kakšen način in katere evropske vsebine se poučujejo v slovenskih šolah.

Nova raziskava  Nove raziskave v seriji Evropskih družboslovnih raziskav (ESS)

Evropska družboslovna raziskava je akademsko usmerjena, več-državna raziskava, ki načeloma poteka v več kot 30 državah. Trije cilji raziskave so: prvič - spremljanje in razlaga spreminjajočih se javnih odnosov in vrednot v Evropi ter proučevanje sodelovanja evropskih institucij; drugič - spodbujanje in utrditev izboljšanih metod za navzkrižna merjenja nacionalnih raziskav v Evropi in zunaj nje; tretjič - razvoj vrste evropskih socialnih kazalnikov.

V seriji Evropska družboslovna raziskava smo objavili metapodatke treh raziskav:

  • Evropska družboslovna raziskava 2014
  • Evropska družboslovna raziskava 2016
  • Evropska družboslovna raziskava 2018

  
Modul

CESSDA usposabljanje

UČBENIK ZA RAVNANJE Z RAZISKOVALNIMI PODATKI

Raziskovalec, vsebine iz učbenika ti bodo pomagale pri ravnanju s podatki, da bo le-te mogoče poiskati, da bodo razumljivi, trajno dostopni in uporabni za različne namene.

  

LogoADP

Arhiv družboslovnih podatkov
Fakulteta za družbene vede
Univerza v Ljubljani
Kardeljeva ploščad 5
1000 Ljubljana
tel: 01 5805 292, 01 5805 293
e-mail: arhiv.podatkov@fdv.uni-lj.si

Facebook   Twitter   YouTube   SlideShare