eNovice ADP logo

eNOVICE

ARHIVA DRUŽBOSLOVNIH PODATKOV



Facebook   Twitter   YouTube   SlideShare  



12. december 2019

Home     UPORABI PODATKE  PREDAJ RAZISKAVO  USPOSOBI SE

  

NOVICE ZA USTVARJALCE PODATKOV

Vizualizacija podatkov s področja ekonomije

Federal Reserve Economic Data (FRED) uporabnikom na enostaven način omogoča dostop do različnih mednarodnih podatkov s področja ekonomije. Prav tako ponuja dodatne vsebine, kot so virtualni priročniki, videi ter usposabljanja, ki uporabnike vodijo pri delu s podatki. Vsebine so lahko v pomoč pri učenju uporabe in vizualizacije tovrstnih podatkov. Priporočamo!

NE SPREGLEJTE

  

NOVICE ZA UPORABNIKE PODATKOV

Vabljeni k virtualnemu obisku arhiva »Child and Family Data Archive«

V okviru ameriškega podatkovnega centra ICPSR je nastal poseben podatkovni arhiv, ki hrani raziskovalne podatke na temo otrok in družine. Uporabnikom podatkov so na voljo različne vsebine, od mikropodatkov do povezanih publikacij, ter stalna podpora arhiva. Trenutna zbirka vsebuje 339 raziskav. Vabljeni k ogledu!

NE SPREGLEJTE

  

NOVICE IZ STROKE

Intervju: Lidia Borrell-Damian

Lidia Borrell-Damian je nova generalna sekretarka združenja Science Europe. Tesno sodeluje z upravnim odborom in organizacijskimi članicami, njena vloga pa bo voditi strategijo delovanja Science Europe. V intervjuju odgovarja na deset vprašanj o svoje delu, konzorciju CESSDA, Evropski Komisiji in odprti znanosti v Evropi. Vabljeni k branju!

NE SPREGLEJTE

  

VOZLIŠČE RESEARCH DATA ALLIANCE SLOVENIJA

Modul

Odprta znanost, 14. in 15. november 2019

Za nami sta dva pestra dneva, na katerih smo se seznanjali z osnovnimi principi odprte znanosti, izkušnjami in potrebami raziskovalcev, razvojem infrastruktur v Sloveniji in razpravljali o predlogih za prihodnost. O dogodku bomo kmalu natančneje poročali, medtem pa vas vabimo k ogledu predstavitev s konference in delavnic.

Sestanek RDA vozlišča

Delovna skupina RDA vozlišča Slovenija se bo sestala 16. decembra 2019 ob 14. uri na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, pred tem pa bo ob 12. uri sestanek sodelujočih v Pilotu politike znanstvenih založb glede navajanja raziskovalnih podatkov. Vabljeni, da se pridružite!

Razprava o petih aktualnih dokumentih

15. plenarno srečanje RDA, 18.-20. marec 2020

Združenje RDA temelji na delu svojih članov, zato vas vabimo, da se udeležite skupinske obravnave petih novih standardov in priporočil, ki jih predlagajo delovne in interesne skupine RDA. Med njimi so priporočila za navajanje raziskovalnih podatkov v jezikoslovju in statut skupine, ki se posveča ciljem trajnostnega razvoja OZN.

Prijave na 15. plenarno srečanje na temo "Data for Real-World Impact" so odprte. Zgodnja prijava je mogoča do 14. februarja, do 3. februarja pa se lahko potegujete tudi za potovalne štipendije. Odprt je tudi razpis za plakate.

NE SPREGLEJTE

  

RAZISKAVE IZ KATALOGA ADP

Uporaba kontracepcije in spolnost pri ženskah v Sloveniji, 2011

Izhodišče raziskave je ugotavljanje prisotnosti prekinjenega spolnega odnosa (PSO) kot oblike kontracepcije v Sloveniji v dveh teoretskih okvirjih, tj. medicinski pogled na telo in spolnost ter feministična kritika medicinskega diskurza kontracepcije. Cilj naloge je bil raziskati in opredeliti vlogo PSO v družbeni konstrukciji ženske in moške seksualnosti, ugotoviti, kakšen je njegov položaj v slovenski seksualni kulturi ter s feministične perspektive oceniti njegov vpliv na spolno reproduktivno zdravje žensk. Cilj je bil še ugotoviti, zakaj je, kljub številnim drugim metodam kontracepcije, PSO še vedno svetovan in zelo pogosto uporabljen ter zakaj ga slovenski ginekologi_nje še vedno propagirajo kot obliko kontracepcije. V ta namen je bilo izvedenih 52 intervjujev z uporabnicami kontracepcije ter 27 intervjujev z ginekologi in ginekologinjami v Sloveniji. V ADP hranimo intervjuje z uporabnicami kontracepcije.

Prva pomoč kot oblika solidarnosti v sodobni slovenski družbi, 2012

Glavni namen raziskave je bil ugotoviti, kakšna je pripravljenost (potencial) za dajanje prve pomoči v sodobni slovenski družbi, kateri dejavniki vplivajo na to pripravljenost in kam lahko umestimo ta potencial na oseh prosocialno – asocialno in moralno – pravno. Raziskava je bila izvedena s pomočjo telefonske ankete na vzorcu polnoletnih prebivalcev Republike Slovenije. Opravljenih je bilo 853 anket. Vprašalnik je vseboval naslednje vsebinske sklope: (1) usposabljanje iz prve pomoči, (2) znanje prve pomoči, (3) opredelitve do dajanja prve pomoči, (4) opredelitve do spodbujevalnih dejavnikov za dajanje prve pomoči, (5) opredelitve do zaviralnih dejavnikov za dajanje prve pomoči, (6) demografski podatki.

  
Modul

CESSDA usposabljanje

UČBENIK ZA RAVNANJE Z RAZISKOVALNIMI PODATKI

Raziskovalec, vsebine iz učbenika ti bodo pomagale pri ravnanju s podatki, da bo le-te mogoče poiskati, da bodo razumljivi, trajno dostopni in uporabni za različne namene.

  

LogoADP

Arhiv družboslovnih podatkov
Fakulteta za družbene vede
Univerza v Ljubljani
Kardeljeva ploščad 5
1000 Ljubljana
tel: 01 5805 292, 01 5805 293
e-mail: arhiv.podatkov@fdv.uni-lj.si

Facebook   Twitter   YouTube   SlideShare