Domov » blog, stroka

Psihologi o varstvu osebnih podatkov

16 May 2018 Brez komentarjev Tagi: , sonjab

Letošnji »Dnevi psihologov« so potekali pod okriljem oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Krovna tema dogodka, ki ga organizira društvo psihologov Slovenije, je bila »Poskrbimo za varstvo osebnih podatkov. Od imena do velikega podatkovja«. Celodnevno strokovno srečanje je potekalo v petek, 11. maja 2018.

Utrinek iz bele dvorane Filozofske fakultete UM (Foto: ADP)

Uvodnem nagovoru Marka Vrtovca, predsednika Društva psihologov Slovenije, je sledila predstavitev mag. Urbana Brulca, samostojnega svetovalca informacijskega pooblaščenca Republike Slovenije, ki je psihologe nagovoril z aktualno temo »Smernice EU za varstvo osebnih podatkov v povezavi z delom psihologov«. Čeprav je predstavitev začel s prosojnico meglenega ozračja, ki naj bi simboliziralo razumevanje Uredbe o varstvo osebnih podatkov, ta stopi v veljavo 25. maja 2018, je v nadaljevanju podal primere situacij, ki so udeležencem razjasnile, v katerih primerih bi šlo ali ne za kršitev uredbe. Pokazal pa je tudi primere slabe prakse oblikovanja privolitev za obdelavo osebnih podatkov ter zahteve nove uredbe s tem v zvezi.

V popoldanskem delu programa je potekalo omizje o pričanju na sodišču, timskem sodelovanju med institucijami, varovanju pomembnih informacij ter zaščiti sredstev za psihološko ocenjevanje. V razpravi sta svoje izkušnje in strokovna znanja s področja delili mag. Metoda Maj, univ. dipl. psih., spec. psih. svetovanja, sodna izvedenka, CSD Litija in Sendi Murgel, univ. dipl. prav., socialna inšpektorica, Inšpektorat RS za delo. V luči nove uredbe o varstvu osebnih podatkov sta strokovnjakinji osvetlili, s kakšnimi osebnimi podatki se psihologi srečujejo pri svojem delu ter pomen skrbnega varstva osebnih podatkov ne zgolj pri samem delu z njimi, temveč tudi takrat, ko smo kot strokovnjaki pozvani, da občutljive podatke delimo z državnimi organi. Tudi takrat smemo podatke deliti le na osnovi podane pravne podlage.

Srečanja so se v večjem številu udeležili psihologi, ki delujejo v šolstvu, zdravstvu in sociali, kadrovskih službah in tudi v raziskovanju.

Več o srečanju na povezavi.

Komentiraj!

Dodajte svoj komentar ali uporabite trackback iz svoje strani. Lahko se tudi naročite na komentarje preko RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Lahko uporabite:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>