Psihologi o varstvu osebnih podatkov

Letošnji »Dnevi psihologov« so potekali pod okriljem oddelka za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Krovna tema dogodka, ki ga organizira društvo psihologov Slovenije, je bila »Poskrbimo za varstvo osebnih podatkov. Od imena do velikega podatkovja«. Celodnevno strokovno srečanje je potekalo v petek, 11. maja 2018.

Utrinek iz bele dvorane Filozofske fakultete UM (Foto: ADP)

Uvodnem nagovoru Marka Vrtovca, predsednika Društva psihologov Slovenije, je sledila predstavitev mag. Urbana Brulca, samostojnega svetovalca informacijskega pooblaščenca Republike Slovenije, ki je psihologe nagovoril z aktualno temo »Smernice EU za varstvo osebnih podatkov v povezavi z delom psihologov«. Čeprav je predstavitev začel s prosojnico meglenega ozračja, ki naj bi simboliziralo razumevanje Uredbe o varstvo osebnih podatkov, ta stopi v veljavo 25. maja 2018, je v nadaljevanju podal primere situacij, ki so udeležencem razjasnile, v katerih primerih bi šlo ali ne za kršitev uredbe. Pokazal pa je tudi primere slabe prakse oblikovanja privolitev za obdelavo osebnih podatkov ter zahteve nove uredbe s tem v zvezi.

V popoldanskem delu programa je potekalo omizje o pričanju na sodišču, timskem sodelovanju med institucijami, varovanju pomembnih informacij ter zaščiti sredstev za psihološko ocenjevanje. V razpravi sta svoje izkušnje in strokovna znanja s področja delili mag. Metoda Maj, univ. dipl. psih., spec. psih. svetovanja, sodna izvedenka, CSD Litija in Sendi Murgel, univ. dipl. prav., socialna inšpektorica, Inšpektorat RS za delo. V luči nove uredbe o varstvu osebnih podatkov sta strokovnjakinji osvetlili, s kakšnimi osebnimi podatki se psihologi srečujejo pri svojem delu ter pomen skrbnega varstva osebnih podatkov ne zgolj pri samem delu z njimi, temveč tudi takrat, ko smo kot strokovnjaki pozvani, da občutljive podatke delimo z državnimi organi. Tudi takrat smemo podatke deliti le na osnovi podane pravne podlage.

Srečanja so se v večjem številu udeležili psihologi, ki delujejo v šolstvu, zdravstvu in sociali, kadrovskih službah in tudi v raziskovanju.

Več o srečanju na povezavi.

Prejšnji članek

Napredne raziskovalne metode: Kako analizirati družbene procese?

Naslednji članek

Odprti dostop v humanistiki na Filozofski fakulteti UL

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja