Poročilo z delavnic o dostopu do raziskovalnih podatkov v Evropi

V okviru mednarodne šole »Ljubljana Doctoral Summer School«, ki je od 16. do 20. julija 2018 potekala na Ekonomski fakulteti (Univerza v Ljubljani), smo udeležencem ponudili brezplačno delavnico uporabe podatkov z naslovom »How to Find and Access Data in Europe«. Delavnico smo pripravili v sklopu aktivnosti Konzorcija evropskih arhivov družboslovnih podatkov (CESSDA), namenjenih promociji sekundarne rabe podatkov, ki jih hranimo arhivi družboslovnih podatkov.

Vir: Ekonomska fakulteta, UL

Delavnico za študente iz tujine je 18. julija 2018 izvedla Irena Vipavc Brvar, sodelavka ADP in vodja usposabljanja pri Konzorciju CESSDA. Udeležencem je predstavila različne tipe podatkov in podatkovne vire, ki so uporabnikom na voljo. Vodila jih je skozi miselni proces, v katerem naj študent preveri, kakšne so njegove raziskovalne potrebe in kam naj se obrne, da bo našel podatke, ki jih potrebuje. Pomemben del pozornosti je namenila tudi temu, kako med številnimi podatki izbrati kakovostne in uporabne vsebine. Prav tako je poudarila pomen in obvezo ustreznega citiranja podatkovnega gradiva, na kar raziskovalci pogosto pozabijo.

Med udeleženci so bili večinoma doktorski študentje. Ti pri svojem delu večinoma uporabljajo uradne podatke, ki so javno dostopni, z analizo raziskovalnih podatkov, dostopnih v arhivih, pa večinoma še niso imeli izkušenj.

Delavnico smo izvedli še dvakrat: v okviru Global School in Empirical Research Methods (GSER) in sicer 22. in 29. avgusta 2018, prav tako na Ekonomski fakulteti, Univerza v Ljubljani.

Tako organizatorji, kot udeleženci so izkazali zadovoljstvo z izvedenimi delavnicami. Vse delavnice so bile izredno pozitivno ocenjene. Udeleženci so ocenili, da bodo novo znanja koristno prispevala k njihovemu delovnemu procesu v nadaljevanju, saj mnogi vsebin, ki jih ponujajo arhivi, niso poznali.

Na ta način arhivi družboslovnih podatkov prispevamo ne le k ohranjanju kakovostnih podatkov, temveč tudi k promociji rabe podatkov za različne namene.

Prosojnice z delavnice so dostopne na povezavi: https://www.adp.fdv.uni-lj.si/publikacije_adp/publikacija/301/

Prejšnji članek

Izginjanje političnih šal v postsocialistični Sloveniji

Naslednji članek

Kako organizirati delavnico?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja