O pravnih in etičnih vidikih raziskovanja na aprilski delavnici

V sredo, 11. aprila 2018, smo v ADP izvedli celodnevno delavnico z naslovom Pravni in etični vidiki ravnanja z raziskovalnimi podatki. Vsebina delavnice je temeljila na spletnem učbeniku Expert tour guide on Data Management. Namenjena je bila raziskovalcem in doktorskim študentom, ki se na svoji profesionalni poti že srečujejo z raziskovalnimi podatki.

Delavnica  je del izobraževalnih aktivnosti konzorcija CESSDA, v katerega je vključen tudi ADP. Predavali so gostujoči predavatelj iz angleškega arhiva UKDS, dr. Scott Summers, dr. Sonja Bezjak, mag. Irena Vipavc Brvar, dr. Janez Štebe iz ADP.

Foto: Primož Hrvacki

Predavatelji so udeležencem najprej na kratko predstavili spletni učbenik Expert tour guide on Data Management, ki smo ga razvili z drugimi evropskimi arhivi. V nadaljevanju pa so se posvetili izbrani temi delavnice. V ospredju pa so bila vprašanja glede varstva osebnih podatkov in vloge etičnih komisij, kar je še zlasti aktualno zaradi nove evropske Uredbe o varstvu osebnih podatkov, ki stopi v veljavo s koncem maja 2018. Zajete so bile še druge pomembne teme: vprašanje avtorskih pravic in licenciranja gradiv, anonimizacija podatkov, šifriranje, varna hramba ter arhiviranje in dostop do podatkov.

Predavatelji so ponudili interpretacijo evropske uredbe o varstvu osebnih podatkov v povezavi z raziskovalnim področjem, kakor jo je mogoče trenutno razumeti z vidika podatkovne stroke, prav tako pa so z udeleženci delili bogate izkušnje in dobre ter slabe prakse ravnanja z raziskovalnimi podatki. Podali so  veliko praktičnih informacij, dodatna vprašanja udeležencev pa so prispevala k temu, da je delavnica bila zanimiva in učinkovita.

Foto: Sergeja Masten

Tema je očitno še kako aktualna, saj se je na delavnico prijavilo kar 70 zainteresiranih.  Zaradi narave dela in prostorskih omejitev smo lahko sprejeli le 25 udeležencev. Prišli so z različnih ustanov s področja družboslovja in humanistike ter z drugih področij, ki se povezujejo z družboslovjem; to so Fakulteta za družbene vede UL, Filozofska fakulteta UL, Mirovni inštitut, Urbanistični inštitut RS,  ZRC  SAZU, SURS, NUK, Fakulteta za informacijske študije Novo mesto, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ekonomska fakulteta, Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta UL, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje UL in Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, UL.

Vsa gradiva v zvezi z delavnico so dostopna na spletni strani ADP. Sicer pa priporočamo, da spremljate novice ADP ali novice angleškega UKDS, ter se udeležite kakšnega od prihajajočih dogodkov na to temo (delavnica, spletni seminar), ki bo potekal v organizaciji katerega od evropskih arhivov družboslovnih podatkov.

Prejšnji članek

Delavnica evropskega združenja magistrskih študijskih programov uradne statistike EMOS

Naslednji članek

»Sem zagovornik odprte znanosti, nekateri me imenujejo za aktivista«

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja